LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Els Mossos detenen una presumpta gihadista de 19 anys a Terrassa

La jove incitava a través de la xarxa a atemptar en espais públics, segons el conseller d'Interior

Els agents d'Informació han observat que l'Estat Islàmic se centra en la captació de dones

La noia animava a les xarxes socials a tenir fills per entregar-los a la causa gihadista. / MOSSOS D'ESQUADRA

La noia animava a les xarxes socials a tenir fills per entregar-los a la causa gihadista.
jgblanco37937954 terrassa 05 04 2017 los mossos detienen a una presunta yihad170405121142

/

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres una noia de 19 anys d'origen marroquí que residia a Terrassa (Vallès Occidental). Segons una investigació de la Comissaria General d'Informació de la policia catalana, la dona animava -a través de les xarxes socials- a cometre atemptats terroristes en espais concorreguts de Catalunya.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, que ha anunciat aquest arrest durant una intervenció en el ple del Parlament, ha explicat que la jove tenia "una activitat intensa a la xarxa". Un total de "173 persones" seguien les seves publicacions difoses a través d'una xarxa social. Els investigadors, a partir del contingut d'aquests missatges, mantenen que pretenia reclutar altres ciutadans per a la causa gihadista. 

"Tenia més de 200 entrades a la xarxa que incitaven a cometre la gihad, la violència en l'espai públic", ha explicat Jané. La seva detenció s'ha fet a instàncies del Jutjat número 3 de l'Audiència Nacional.

El 22 de març, els Mossos d'Esquadra van detenir dos homes -de 26 i 37 anys- a Roda de Ter (Osona) acusats per l'Audiència Nacional de reclutar a través de les xarxes socials dues dones catalanes -una d'elles resident a Manlleu- perquè se sumessin a l'Estat Islàmic. Aquestes dues operacions, que no tenen relació entre si, reforcen la tendència de l'Estat Islàmic de centrar-se en les dones per portar a terme els seus atemptats. 

LES DONES, EN EL PUNT DE MIRA 

Els agents dels Mossos d'Esquadra encarregats de la vigilància antigihadista, agrupats dins de l'Àrea Central d'Informació, fa molt temps que observen -almenys a Catalunya- que les xarxes de captació de l'Estat Islàmic s'interessen cada vegada més per les dones, tal com va avançar aquest diari. Una conversa intervinguda el 2015 entre un captador i una catalana, durant la qual aquest li deia a ella literalment: "Et fiques en una reunió i comences a matar a sac", està entre els indicadors que van activar les alarmes. 

Notícies relacionades

A Catalunya, els serveis d'informació han observat que els captadors busquen dones que tinguin un passat musulmà i s'esforcen a reactivar-lo. Pretenen explotar el concepte del que ells anomenen retornats a la fe", detallen fonts policials. Per reclutar-les utilitzen sovint la via del festeig sentimental. Es fixen en "solteres i joves" que no tinguin "antecedents" perquè no apareguin en el radar de la policia. Les "sedueixen" però no volen convertir-les en la seva parella, només en un instrument per matar. 

L'Estat Islàmic vol atacar Europa de qualsevol manera per generar "ressò en els mitjans de comunicació", expliquen fonts policials especialitzades en la lluita antigihadista. Per això hi ha "les xarxes de captació", per convèncer ciutadans europeus -la majoria amb arrels islàmiques- que han de matar indiscriminadament, de la forma més pràctica, com ja han fet a Niça, a Berlín o dimecres passat a Londres, en què l''arma' han sigut camions, o un tot terreny, per atropellar una multitud de civils. Amb aquest objectiu, ara volen reclutar les dones.