EL POLS INDEPENDENTISTA

El Govern afirma que garantirà la seguretat jurídica dels funcionaris tot i el revés del TC al referèndum

L'Executiu de JxSí manté el compromís amb el plebiscit malgrat l'avís del Constitucional

L'oposició al Parlament subratlla la lògica de la providència del tribunal

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

La portaveu del Govern de la Generalitat, Neus Munté, va afirmar ahir que la providència del Tribunal Constitucional no varia en res «el compromís» de l’Executiu amb el referèndum d’autodeterminació, la cele-

bració del qual segueix estant prevista per a, com a màxim, finals del mes de setembre vinent. «La màxima novetat que aporta el document del TC sobre els pressupostos de la Generalitat és l’extensió de les advertències a membres que no són pròpiament del Govern, sinó que són alts càrrecs», va assenyalar Munté, que va detectar un «cert interès per fer veure que la gestió de l’Executiu català no s’ajusta a dret, una cosa que no és certa».

Munté també va voler enviar un missatge de tranquil·litat al funcionariat, davant la lògica previsió que les advertències del TC poden anar baixant d’escalafó fins a arribar als treballadors públics. «La seguretat jurídica dels funcionaris és una prioritat de primer ordre per al Govern», va sentenciar.

Entrant en el detall de la providència del Constitucional, Munté va afirmar que les partides impugnades, que fan referència a processos electorals i processos participatius, s’adeqüen a les competències autonòmiques de què disposa l’Executiu de Carles Puigdemont.

ACORD ‘FUENTEOVEJUNA’

Notícies relacionades

La també consellera de Presidència va assenyalar així mateix que no veu cap perill que el TC ataqui a més a més l’acord del Govern del 21 de març passat pel qual tots els consellers, el vicepresident i el president s’adjudicaven de manera col·legiada l’autoria de l’ordre als diferents departaments de donar inici als preparatius del referèndum. «Aquest acord de l’Executiu es refereix a una racionalització de la despesa en els processos electorals. No hi té res a veure», va sentenciar Munté, fent bo allò de no reconèixer en públic el que s’aprova pensant en la consulta vinculant.

Ciutadans, PSC i PP, per la seva part, van rebre sense sorpresa la providència del Constitucional sobre uns pressupostos que el Consell de Garanties Estatutàries ja va advertir que eren «il·legals», tal com va explicar la portaveu socialista Eva Granados. «És el que havia de passar perquè el Govern s’entesta a saltar-se la llei», va afirmar.