BARÒMETRE DEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

La majoria absoluta de Junts pel Sí i la CUP s'aguanta per un fil, segons el CEO

La coalició del Govern segueix baixant i podria perdre fins a quatre escons en unes eleccions

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La majoria absoluta de Junts pel Sí i la CUP cada vegada trontolla més, malgrat les condemnes judicials per la consulta del 9-N. El primer baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat deixa les dues forces independentistes a un pas de perdre la seva hegemonia al Parlament si ara se celebressin eleccions. La coalició del Govern passaria de 62 a 58-60 escons i la formació anticapitalista retrocediria de 10 a 8 diputats. Només a la forquilla més alta els actuals socis podrien retenir pels pèls els 68 parlamentaris que donen la majoria absoluta.

Notícies relacionades

L'enquesta, efectuada a partir de 1.500 entrevistes del 6 al 21 de març, va coincidir amb la inhabilitació d'Artur MasJoana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N, que pels resultats del sondeig del Govern no ha ajudat a oxigenar l'independentisme. L'anterior estudi, del novembre passat, ja va mostrar una important punxada secessionista i deixava Junts pel Sí i la CUP en una forquilla d'entre 66 i 70 que ara ha tornat a baixar.

En tot cas, la possibilitat d'una majoria alternativa al Parlament segueix sent una quimera. Ciutadans es mantindria com a segona força de la Cambra amb 20-21 escons (ara en té 25), el mateix resultat que al novembre. A l'esquerra es produeix un lleu transvasament de vot de Catalunya Sí que es Pot al PSC. La coalició de Lluís Rabell conservaria la tercera plaça amb 18-19 diputats (avui en té 11), mentre que els socialistes se situarien en 15-16 representants (ara en tenen 16). El PPC obtindria 13 parlamentaris, dos més que ara.

El PDECat, fanalet vermell a Madrid

Com és habitual, el baròmetre del CEO també ha estimat el resultat d'unes eleccions generals. En aquest cas, la dada que crida més l'atenció és que el PDECat se situa com a sisena i última força en vots (11,4%) i també podria ser el fanalet vermell en escons, ja que passaria de 8 a 5-6 escons al Congrés. ERC i En Comú Podem mantenen la seva pugna per la victòria. Els republicans obtindrien 12-14 escons (ara en tenen 9). Els comuns podrien conservar els seus 12 diputats actuals o perdre'n un, encara que segueix al davant d'Esquerra en estimació de vot. La tercera força seria el PSC, que retindria els seus set parlamentaris, seguit del PPC (5) i de Ciutadans (4-5).