La CUP exigeix a Mas que deixi de representar el procés a l'estranger

Arrimadas pregunta a l'expresident si el seu extresorer Osàcar és el "Bárcenas" de CDC

Iceta demana al president del PDECat que assumeixi responsabilitats polítiques

jgblanco37858789 cup  foto ferran sendra170329122355

jgblanco37858789 cup foto ferran sendra170329122355 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / RAFA JULVE / BARCELONA

La d'aquest dimecres ha sigut la quarta compareixença d'Artur Mas en una comissió del Parlament (una d'ordinària, una davant la Diputació permanent i dues d'investigació) per donar explicacions sobre suposats casos de corrupció que esquitxen Convergència. Davant seu, una oposició que ha redoblat la pressió impulsada per les declaracions de diversos acusats en el 'cas Palau', així com de testimonis que corroboren el finançament irregular del partit nacionalista. 

BENET SALELLAS (CUP)

Duríssima intervenció del diputat de la CUP Benet Salellas, el mateix que el gener del 2016 va presumir d'haver enviat Mas “a la paperera de la història”. Salellas, després d'assenyalar que “l'independentisme no és el flotador polític de ningú”, ha recordat a Mas que “ni a la CUP ni a ERC se les persegueix per finançament irregular”, cosa que l'ha portat a una doble exigència a l'expresident: que deixi de dir que és perseguit per independentisme i, sobretot “que no torni a representar internacionalment el procés independentista, l'anhel de llibertat d'aquesta societat”. "CDC era un entramat corrupte i vostè ho sabia", ha dit Sallelas a l'expresident.

Salellas també ha rebatut les paraules del seu antecessor al micròfon, el popular Alejandro Fernández: “Dir que l'independentisme és corrupció és com assenyalar que el federalisme és corrupció pel ‘cas Pretòria’ o que l'unionisme és corrupció perquè el defensa el partit més corrupte d'Europa, com és el PP”.

INÉS ARRIMADAS (CIUTADANS)

La cap de l'oposició ha començat el seu interrogatori llançant-li tres xifres a Mas que fan més mal que una lesió de lligaments encreuats: Convergència està implicada en 23 casos de corrupció, té 35 imputats i 15 seus embargades (com a aval de fiança en el 'cas Palau'). A partir d'aquí, la líder de Ciutadans al Parlament s'ha dedicat a ampliar el focus a la cúpula exconvergent, i ha desafiat l'expresident a dir si segueix posant la mà al foc pels exconsellers Germà Gordó i Felip Puig, i ho ha rematat amb l'extresorer Daniel Osàcar. "¿No deu ser ell el Luis Bárcenas de CDC?". Fins i tot li ha preguntat si algun dia es veuran missatges del tipus "Daniel, sigues fort", moment en què Mas, que anava prenent notes, ha mogut el cap en gest negatiu.

Amb pòsit de míting electoral (C's entreveu ràpides eleccions), Arrimadas ha insinuat un pacte de silenci entre CDC i el PSC perquè s'ocultessin les comissions del 3% denunciades per Pasqual Maragall a canvi del suport convergent a l'Estatut, i ha acusat Mas de fer un "clic ideològic". A saber: convertir-se a l'independentisme a mesura que han anat avançant els casos judicials sobre corrupció i evitar així haver de respondre davant la justícia espanyola.

MIQUEL ICETA (PSC)

El líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha esforçat per “distingir” el que serien les responsabilitats polítiques que es deriven del ‘cas Palau’ dels delictes judicials. “Hi ha molts indicis i proves que hi va haver una relació irregular entre el Palau i el seu partit”, ha dit Iceta, fet que motiva que la confiança dels socialistes en la paraula donada en compareixences anteriors pel mateix Mas “s'hagi trencat”. “Els indicis, les proves i les informacions periodístiques han desmentit les seves paraules”, ha assenyalat Iceta, que ha recordat que en l'última compareixença de l'expresident ell li va preguntar que, si es demostrés la corrupció del seu partit, assumiria responsabilitats.

“El seu partit ha canviat de nom, i no per casualitat, i que vostè segueixi de president del PDECat, com ho era de CDC, ho demostra”, ha assenyalat el socialista per sentenciar: “Creiem que hauria d'assumir responsabilitats polítiques. I creiem que molts, que no s'atreveixen a demanar-n'hi, l'hi agrairien”.

LLUÍS RABELL (CSQEP)

El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha afirmat que no només són les declaracions de Millet i els Montull els que reconeixen la trama de l'adjudicació pública, sinó que també excol·laboradors del mateix Mas, com l'exconseller Macià Alavedra, “ha cantat ‘La Traviata”.

Rabell ha afirmat que li semblava “aberrant que un conflicte de categoria política es judicialitzi, però creiem que hi ha d'haver tolerància zero amb la corrupció” i que “les urnes no amnistien el delicte contra el bé comú”. Pel líder de CSQEP, “no es tracta d'un cas puntual, sinó d'un ‘modus operandi’, i no és creïble que ningú sabés res”.

Tot plegat ha portat Rabell ha afirmar que Mas “havia participat ‘dopat’ en unes eleccions, fet que suposa concurrència deslleial i desigual entre forces polítiques que desgasta la democràcia”. 

ALEJANDRO FERNÁNDEZ (PPC)

Notícies relacionades

El portaveu del PPC, Alejandro Fernández, ha divagat en més d'un moment a l'acusar Mas de dividir Catalunya i “destruir els llaços de confiança” amb la resta d'Espanya amb la seva deriva independentista, però resulta que al final el que volia lligar era aquesta idea amb el canvi d'actitud de l'expresident. “Aquesta no és la història d'un patriota, sinó la d'un governant perniciós per tapar les vergonyes d'un partit”, li ha etzibat.

Segons el diputat popular, l'exmandatari convergent va dinamitar la millor etapa que ha viscut Catalunya i va fracturar la societat amb el seu viratge sobiranista només per no haver de “depurar la corrupció al seu partit”. Segons la seva opinió, tot va canviar després que els Mossos entressin al Palau de la Música. “A partir de llavors, tot el que havia sigut col·laboració es va convertir en maltractament [per part d'Espanya]”, ha afirmat Fernández, que també ha retret el “xantatge” nacionalista al PSC perquè no parlés del 3% si no volia engegar la legislatura i l'Estatut “a fer punyetes”. Per acabar, davant gestos d'incredulitat de la resta de grups, el portaveu popular ha afirmat: "Nosaltres hem demanat perdó (pels casos de corrupció), ¿vostè demanarà perdó per la corrupció al seu partit?”.