CORRUPCIÓ.CAT

Els pagaments a la fundació de CDC es van amagar a la comptabilitat oficial del Palau

Tres administratius de l'entitat cultural reconeixen que no van tenir constància dels convenis amb la Trias Fargas

Els testimonis detallen que era "evident" la retirada de diners en efectiu i un precisa que es va denunciar davant la Generalitat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una administrativa de l'associació Orfeó Català, una de les tres entitats que componen el Palau de la Música, ha reconegut aquest dimecres en el judici que se celebra pel saqueig de la institució cultural, que "no hi ha rastre" en la comptabilitat oficial dels pagaments a la fundació Trias Fargas (ara CatDem) de Convergència Democràtica (CDC) i que, en tot cas, els convenis que es firmaven eren amb patrocinadors, com la Caixa del Penedès, que desemborsaven fons per a les activitats del cor. Dos comptables de la fundació del Palau han ratificat que tampoc van conèixer l'existència d'aquest conveni amb la Trias Fargas. La fiscalia i les acusacions sostenen que qui era president de l'auditori, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, utilitzaven comptes corrents que no estaven reflectits en la comptabilitat oficial. "En teníem sospites pels extractes bancaris que arribaven", han declarat els dos comptables.

La mateixa testimoni ha afirmat que les empreses New Letter i Letter Graphic, que estan acusades d'intervenir en el desviament de fons, no havien treballat, com s'exposava, en una campanya d'enviament massiu de cartes per captar nous socis per a l'Orfeó. "No les conec de res", ha sostingut, i també ha precisat que, segons la seva opinió, pagar factures per 140.000 euros era exagerat. Tampoc va tenir coneixement de les despeses pagades pel Palau per viatges de Millet i Montull a països exòtics.

Qui va ocupar el càrrec de director de seguretat del Palau després del registre de l'entitat, el 2009, per part dels Mossos, ha confirmat que havia assistit a l'obertura de capses amb documents dipositades a les dependències de Millet, així com la còpia del contingut dels ordinadors. Aquest testimoni va reconèixer alguns d'aquests documents i, en especial, una carta en què apareix el nom de Carles Torrents, que va ser tresorer de CDC fins a la seva mort.

"ALLÀ NO ES PREGUNTAVA RES"

Notícies relacionades

El mateix comptable que ha admès que no va tenir coneixement dels convenis de la Trias Fargas, pels quals aquesta fundació convergent va rebre en uns quants anys 630.000 euros, ha detallat que "era evident" que hi havia importants sortides de diners en efectiu dels comptes corrents del Palau, però que ell es limitava a expedir els xecs al portador de fins a 80.000 euros i fer l'apunt comptable (com també ha explicat una altra administrativa). El testimoni desconeixia el destí d'aquests fons.

Al ser preguntat pel fiscal si no va preguntar sobre aquestes sortides en efectiu, el testimoni ha dit: "Allà no es preguntava res. Jo era un manat i hi havia una jerarquia absoluta, encapçalada per Millet i Montull". Després ha dit que tenia por de perdre la feina si ho feia. I ha afegit que les factures de New Letter i Letter Graphic, que eren per un import elevat, seguien un circuit no habitual, i li van resultar "sospitoses". A l'insistir l'advocat de Montull per què no va denunciar aquestes irregularitats, el comptable ha afirmat que van informar d'aquestes "barbaritats" una vegada davant la Intervenció General de la Generalitat. Una administrativa ha insistit: "No s'informava de res, només ens donaven ordres", tant Jordi Montull, com la seva filla, Gemma Montull, que era directora financera.