¿GUERRA BRUTA CONTRA L'INDEPENDENTISME?

El jutge atribueix a l'exnúmero dos de la Policia prevaricació, frau i fals testimoni

Demana a Interior que actuï contra ell disciplinàriament per la seva actuació en el 'cas Pujol'

Exclou de la causa l'informe provinent del 'pendrive' d'origen desconegut

icoy37317495 eugenio pino170216155642

icoy37317495 eugenio pino170216155642 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

«Ha existit un risc rellevant, com a conseqüència directa d’instruccions impartides» per l’exnúmero dos de la Policia Eugenio Pino, materialitzades per qui va ser el seu assessor personal a la Direcció Adjunta Operativa, Bonifacio Díez Sevillano –ara agregat d’Interior a l’Ambaixada a Mèxic–, «que documents d’origen desconegut acabessin contaminant» el cas Pujol.

I això suposa «fer trampes», prohibides, «singularment, als poders públics i agents de l’autoritat», destaca el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata en la resolució en què determina que Pino i Díez Sevillano siguin investigats per prevaricació, frau processal i fals testimoni.

El jutge remet les actuacions al Ministeri de l’Interior «a efectes disciplinaris, honorífics o altres», i aparta del cas Pujol l’informe policial que l’abril del 2016 va despertar les seves sospites i tots els documents inclosos en el pen drive en què es va basar, perquè se n’ignora l’origen. La contaminació es va evitar perquè els recels del jutge el van portar a posar-los en quarantena des del primer moment.

Notícies relacionades

Segons l’acte, la Udef va incorporar l’arxiu de memòria, «seguint les instruccions de Pino, transmeses per Díez Sevillano, i en la natural confiança que es podia fer així tenint en compte que les instruccions provenien de la més alta autoritat policial, quan el cert és que, almenys Pino, tenia perfecte coneixement que aquesta afirmació no s’ajustava a la realitat».

Sabia que no provenia del Jutjat de Barcelona que va investigar la gravació del dinar de La Carmarga entre Alicia Sánchez-Camacho (PP) i Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, ni de registres ni de «mecanismes de cooperació policial, d’intel·ligència policial com es va arribar a afirmar, perquè la Udef no ha pogut acreditar ni causa judicial, ni bases de dades policials d’on provinguessin els documents».