CORRUPCIÓ.CAT

Les incògnites que Mas hauria d'aclarir al Parlament

El president del PDECat compareix aquest dimecres a la Cambra catalana per donar explicacions del 'cas Palau' i el 'cas 3%'

jgblanco37857801 artur mas parlament foto ferran sendra170329103347

jgblanco37857801 artur mas parlament foto ferran sendra170329103347 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident de la Generalitat de Catalunya i president del PDECat, Artur Mas, compareix avui, dimecres, al Parlament per donar explicacions sobre els últims escàndols de corrupció que han esquitxat l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el partit que va dirigir i que es va dissoldre políticament per donar pas a la nova formació política.

Hi ha dos processos judicials en marxa: el suposat finançament il·legal de CDC a través del Palau de la Música, el judici del qual s’està celebrant, i el suposat pagament de comissions il·legals del 3% al partit per part de diverses empreses; una investigació que està portant un jutge del Vendrell i per la qual es va registrar la seu central dels convergents a Barcelona. Aquestes són algunes de les qüestions sobre les quals Mas hauria de respondre.

EL PALAU DE LA MÚSICA

Jordi Montull, el que va ser mà dreta de Fèlix Millet al Palau de la Música, va arribar a un acord amb la fiscalia per salvar la seva filla, Gemma Montull, i que ella no hagi de trepitjar la presó. A canvi, pare i filla han admès que l’empresa Ferrovial va pagar comissions a Convergència a través del Palau. Millet, que era president de l’auditori, es va apuntar al carro i va ser clar: «Ferrovial feia donacions al Palau perquè els diners anessin a Convergència a canvi d’obra pública. Això no ho vaig dir en la meva confessió del 2009, però és la veritat».

ELS EXTRESORERS DE CDC

Al banc dels acusats per l’espoli del Palau i el suposat finançament il·legal de CDC s’asseu el que va ser tresorer del partit Daniel Osàcar. Segons l’acusació, aquesta persona va canalitzar part de les comissions que van anar a parar a Convergència, encara que ell ho va negar. «S’ha mentit molt aquí», va dir. Però aquest no és l’únic tresorer de CDC imputat per un presumpte cas de corrupció: Andreu Viloca també ho està pel cas 3%.

EL PAGAMENT DE COMISSIONS

CDC sempre ha negat que es financés a través del Palau, però el fiscal reclama el decomís de 6,6 milions d’euros que suposadament va rebre de forma il·legal. El partit té en aquests moments 15 seus embargades. ¿Mas sabia que s’estaven cobrant comissions? ¿O, com defensa la seva formació, tot és mentida i la confessió dels investigats és només per reduir la seva eventual condemna?ç

EL SEU NOM, EN EL ‘CAS 3%’

En el cas 3% que investiga el jutge del Vendrell ha sortit el nom de Mas. Un testimoni protegit ha deixat al descobert la contundent advertència que suposadament li va fer l’exconseller i ara diputat Germà Gordó per no «obeir» als interessos de CDC. Segons aquest empresari i donant de fons a la fundació convergent CatDem, Gordó li va dir: «Tu no obeeixes. Ara a qui no obeeixes és president, a veure què passarà». L’empresari també va relatar que havia tingut una cita amb Mas al seu despatx de CDC i aquest li va dir: «Has de fer el que aquest et digui», en referència a Gordó.

LES COMISSIONS

Notícies relacionades

El jutge del Vendrell està investigant una presumpta trama de corrupció per aconseguir comissions a canvi d’adjudicacions d’obres públiques. Un dels protagonistes és Viloca, que ha sigut detingut en dues ocasions. Una part de les indagacions segueixen en secret de sumari.

DIPUTAT I EXCONSELLER

La Guàrdia Civil va trobar en un registre practicat el 21 d’octubre del 2015 al domicili del que va ser directiu de Copisa Francesc Xavier Tauler, i a la seu d’aquesta societat, anotacions manuscrites que evidencien, al seu entendre, la suposada implicació de Gordó en l’adjudicació irregular de dos contractes a la constructora, segons un informe inclòs en el cas 3% de suposat pagament de comissions a CDC. Al març, Mas va dir que posava la mà al foc per Gordó.