MOVIMENTS EN L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Domènech presenta la seva llista i Podem aguditza la seva fractura

El líder d'En Comú Podem s'envolta dels nuclis durs d'ICV, EUiA i Barcelona en Comú

Els podemistes es divideixen en dues candidatures, la de Fachin i una altra dels díscols

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de tancar la setmana passada l’acord amb Podem perquè la formació morada participi en la confluència, Xavier Domènech va presentar ahir l’equip amb què concorrerà a les primàries. El líder d’En Comú Podem encapçala la candidatura per a la directiva i Ada Colau, la de la coordinadora nacional. Les cúpules d’EUiA, Iniciativa i Barcelona en Comú formen part d’una llista que només inclou un podemista, l’economista Vicenç Navarro. El líder de Podem, Albano-Dante Fachin, impulsa una candidatura alternativa, però els morats tornen a evidenciar la seva fractura al promoure el sector crític, abanderat per la diputada Jéssica Albiach, una tercera llista.

Albiach, companya de Fachin al Parlament i segona en les primàries a la secretaria general de Podem, va deixar la direcció morada fa un mes i mig per anar en la llista d’Iñigo Errejón al consell ciutadà estatal de Podem. En la candidatura d’Albiach també hi ha Marc Bertomeu, a qui Fachin va apartar de la direcció de Podem a principis de febrer. Crítica amb la «falta de transversalitat» del líder, Albiach defensa que la seva proposta neix «amb una vocació integradora i clara voluntat de sumar». Les primàries dels comuns seran l’arena d’un nou pols a Podem, que ja va mostrar la seva divisió en la consulta que la direcció va convocar per ratificar les seves condicions a la confluència, en què van participar el 7% dels 52.000 inscrits.

El líder d'En Comú Podem El líder d'En Comú Podem encapçala la selecció a l'executiva i l'alcaldessa la de la coordinadora nacional

La fractura de Podem contrasta amb la unitat defensada per Domènech al presentar la seva llista: destaca que la seva selecció uneix «totes les sensibilitats, expressa capacitat integradora, representa una experiència guanyadora i és una projecció per construir nous consensos». En la seva aposta per a l’executiva hi ha el trident directiu d’ICV, David Cid, Ernest Urtasun i Marta Ribas; el líder d’EUiA, Joan Josep Nuet, o figures destacades de  Barcelona en Comú, com Gerardo Pisarello, Susana Segovia i Adrià Alemany.

També hi apareix Vicenç Navarro, el cinquè més votat a Vistalegre 2 després d’anar tercer a la llista de Pablo Iglesias per a l’executiva de Podem. Com ja avançava Domènech dissabte en una entrevista a EL PERIÓDICO, encara que no estigui a l’executiva Colau estarà als òrgans de representació del nou partit.

EL NOM, DESPRÉS DE L’ASSEMBLEA

Notícies relacionades

En la junta executiva dels comuns hi haurà 33 membres, tres més dels previstos, i en lloc de quotes de 7 cadires per partit hi haurà llistes obertes que podran ocupar com a màxim 25 llocs directius. Per a la coordinadora nacional es poden presentar llistes d’un màxim de 96 dels 120 membres. La resta de llocs seran per a membres d’altres candidatures.

L’1 d’abril es proclamaran les candidatures (n’hi ha una quarta impulsada des de les bases del territori) i s’obrirà la votació, que finalitzarà el 8 d’abril en l’assemblea fundacional. L’elecció del nou nom serà la primera tasca de l’executiva sortint i serà ratificat per les bases. Catalunya En Comú, En Comú Podem, En Comú i Comuns són les opcions més ben posicionades.