CORRUPCIÓ.CAT

Oriol Pujol assegura que "va donar" al seu germà Jordi la seva part del llegat perquè "l'incomodava"

Ni ell ni la seva germana Marta aporten documents que acreditin l'herència o justifiquin els repartiments de diners a Andorra

Mireia Pujol compareixerà aquest dimarts sota la imputació de blanqueig continuat

 

  / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata li agrada conèixer a fons un procediment abans de cridar a declarar davant d'ell un imputat. Però això no li ha servit perquè l'únic membre de la família Pujol que encara no estava imputat en el cas al qual donen nom, Oriol Pujol, donés una explicació convincent a la pregunta per què "va donar" 500.000 euros al seu germà Jordi a finals del 2009 o principis del 2010. L'investigat no ha sortit del perquè l'"incomodaven" per la seva carrera política.

Fonts jurídiques han assenyalat que ni Oriol ni Marta Pujol han aportat al jutge cap document que justifiqués el suposat llegat familiar i els ingressos i repartiments de diners que es realitzaven entre tots els germans i la seva mare, Marta Ferrusola, cada vegada que el primogènit rebia un ingrés en algun dels 12 comptes que tenia amb la seva exdona Mercè Gironés.

El moviment de diners va quedar acreditat a la comissió rogatòria contestada per Andorra el 2015, en què les dades van quedar plasmades en la resolució en què el 30 de desembre d'aquell any el jutge De la Mata va assumir la investigació de la causa que se seguia a Barcelona per la suposada herència dipositada a Andorra.

Les mateixes fonts van assenyalar que tot i la insistència del jutge a preguntar per documents que acreditessin l'herència o l'origen dels diners ingressats i el traspàs de fons es van trobar amb una única resposta per part dels seus germans: remetre al seu germà Jordi, encarregat de la seva gestió.

Oriol ha assenyalat que va traspassar el seu compte, en què hi havia 500.000 euros, al seu germà perquè l'incomodava, ja que ell era secretari general de Convergència. I tampoc ha sabut explicar per què va transferir 20 milions de pessetes al seu germà Josep. Davant tota qüestió econòmica s'ha remès a Jordi Pujol Ferrusola. La seva explicació sobre inversions exitoses o fallides no han convençut el magistrat.

PRIMERA VEGADA DAVANT EL JUTGE DEL CAS

A diferència de les seves germanes Marta i Mireia, que ja van declarar al Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, que va investigar en un principi el suposat llegat, Oriol mai ha tingut oportunitat d'oferir la seva versió sobre per què els germans repartien a parts iguals i simultàniament els ingressos milionaris que rebia en els seus comptes el seu germà gran, Jordi. Després d'un lleuger canvi en les citacions, finalment, avui declararan davant el magistrat a l'Audiència Nacional Marta i Oriol Pujol i demà ho farà Mireia. Tots tres estan imputats per un delicte continuat de blanqueig de capitals.

Oriol Pujol, que s'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó pel cas de les ITV, no va ser imputat en el 'cas Pujol' fins al 28 de febrer, encara que ell apareix com a receptor de quantitats a Andorra en el mateix nivell que els seus sis germans. I en una resolució que el jutge De la Mata va enviar al Jutjat 31 de Barcelona el desembre del 2015 ja s'hi afirmava que "Oriol Pujol Ferrusola també apareix relacionat en aquest procediment com a beneficiari en una operació sospitosa amb l'empresa Teyco, associada" al també imputat en el cas Carlos Sumarroca.

De la Mata afirmava en el seu escrit que la constructora "va fer una operació sospitosa de compra i posterior venda del mateix bé immoble, una vegada reformat, a Oriol Pujol" quan aquest era el "màxim responsable del partit polític Convergència Democràtica de Catalunya". No obstant, a la interlocutòria de citació del mes passat no s'hi esmentava res sobre aquest punt i es limitava a l'evolució dels diners que la família tenia a Andorra, l'origen dels quals es desconeix i "no consta cap raó que els justifiqui", i com es repartien entre els germans i la mare, Marta Ferrusola.

COMPTES ANDORRANS

El jutge explica com es fa el repartiment coincidint amb un ingrés milionari en algun dels 12 comptes que el primogènit del clan tenia a Andorra amb la seva exdona Mercè Gironès, sense que consti cap raó acreditada per a aquestes transferències. Tots ells van passar els seus comptes a la vegada d'Andbank a BPA, on els van mantenir fins al 2012, moment en què els van ocultar rere fundacions panamenyes fins al 2014, excepte Oriol Pujol, que "els va reintegrar en metàl·lic i dels quals es desconeix el seu destí", assenyalava la resolució, que admetia que alguna vegada els diners provenien dels comptes d'Oleguer, Pere i Josep Pujol.

El relat del magistrat s'iniciava amb el compte 63810, obert a nom de Jordi Pujol Ferrusola, però el seu verdader titular es va comprovar que era l'expresident de la Generalitat, que va tractar de justificar-lo en el llegat del seu pare. Una explicació que no va convèncer el jutge, sobretot perquè a Andorra va declarar que provenia de la família de Marta Ferrusola. Es va obrir el 2000 amb 307 milions de pessetes i va quedar a zero el 2010. L'octubre d'aquest any se'n van treure 1.145.000 dòlars en efectiu.

FUNDACIONS PANAMENYES

Notícies relacionades

Pel que fa al compte de Marta Ferrusola, De la Mata assenyalava que va rebre 659.098 euros, dels quals 217.446 procedien del seu fill gran i 239.789 de Pere. Després en va tornar 94.080 al primer i 12.020 al segon. Des de la fundació panamenya Kopeland Foundation en va transferir 839.995 a un compte del Banco Madrid per a la seva regularització a Espanya.

Aquesta pràctica va ser reproduïda per la seva filla Marta, que en va regularitzar 532.029, després de portar-los de la panamenya Doral o Doneran, i per Mireia, que va pagar 1.072.767 euros de deute a Hisenda, per posar al corrent els diners que havia tingut primer a Andorra i després a la citada fundació. Oriol va compartir compte a Andorra amb la seva dona. Malgrat dedicar-se a la política fins a la seva dimissió per la seva imputació en el cas de les ITV, no hi constava com a "persona políticament exposada".