LA GESTIÓ DE LA PAU

ETA entregarà les armes en un acte multitudinari

Els encarregats de gestionar el desmantellament dels arsenals conviden la ciutadania a assistir el dia 8 d'abril a Baiona

El Govern basc, que està convidat a l'escenificació, vol donar suport institucional al procés

 

  / JAVIER ETXEZARRETA

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

L’acte en què ETA farà oficial el desarmament tindrà lloc el 8 d’abril a la localitat bascofrancesa de Baiona, serà multitudinari i es farà una invitació expressa a la ciutadania i a càrrecs institucionals espanyols i francesos.

En una roda de premsa just a Baiona, desenes de dirigents polítics i socials van fer costat ahir als activistes, autodenominats artesans de la pau, que han assumit la gestió el desmantellament de l’arsenal etarra. Mixel Berhokoirigoin, expresident de la Cambra d’Agricultura Alternativa del País Basc i detingut al desembre en l’operació de Louhossoa (País Basc francès), va recordar que el desarmament serà «total, amb garantiesverificatcompartit sense condicions polítiques», tot i que va precisar que hi haurà «condicions tècniques». Tot i així, va apuntar que després serà necessari abordar diversos aspectes del conflicte, com la situació dels presos i el reconeixement i reparació per a totes les víctimes.

Suïssa autoritza l'extradició de l'etarra fugida Nekane Txapartegi

L'etarra vivia fugida des de l'any 2009 a Suïssa "amb una falsa identitat" i va ser detinguda el 6 d'abril del 2016 a Zuric. El 2007 havia sigut condemnada a 11 anys de presó per integració en ETA, pena que va ser reduïda dos anys després pel Suprem per entendre que el delicte era de col·laboració. El febrer d'aquest any li va ser rebaixada un altre cop en aplicació del nou article del Codi Penal a tres anys i mig de presó.

En la compareixença, els activistes es van mostrar convençuts que el 8 d’abril seran «milers» els ciutadans i els representants de partits polítics, entitats socials i agents econòmics que hi assisteixin. Per recolzar el desarmament d’ETA, van fer una crida perquè totes les persones que desitgin «una pau justa i duradora» vagin a l’acte, que es farà en un lloc encara no determinat.

També van mostrar la seva confiança que els governs d’Espanya i França permetran el procés de desarmament, sense descartar que París s’hi impliqui directament. Però van eludir confirmar si el grup de verificadors internacionals que han seguit el final d’ETA, encapçalats pel seu portaveu, Ram Manikkalingam, serà l’encarregat de validar el procés.

POSTURA DEL GOVERN BASC

Notícies relacionades

En paral·lel, el Govern basc està fent passos per donar suport institucional al desarmament, tot i que reclama «la màxima discreció» per evitar que es frustri. El lehendakari, Iñigo Urkullu, va reiterar que farà tot el que estigui a les seves mans perquè el procés arribi a bon port, i de fet, està actuant com a intermediari entre el grup de verificadors internacionals i l’Executiu central. En aquest esforç s’emmarca la reunió amb Mariano Rajoy en què el va informar de la intenció d’ETA de fer públic el pla de desarmament.

Vitòria destaca que la proposta d’ETA és unilateral i sense contrapartides, i que la banda opta per l’entrega d’armes i no per la seva destrucció. A més a més, espera que Madrid París permetin que s’efectuï sense problemes legals per als activistes. Encara que mantenen la seva posició contrària a la dispersió de presos d’ETA, considera un error que es plantegi com a «causa-efecte» després de l’entrega de les armes.