El Govern activa els tràmits per poder fer el referèndum

L'Executiu licita un contracte de sobres i paperetes en què evita citar la consulta

La convocatòria pública al·ludeix a unes futures eleccions al Parlament

abertran37576043 reunio govern  foto ferran sendra170307103635

abertran37576043 reunio govern foto ferran sendra170307103635 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

¿Com transmetre als afins que s’ha posat la proa cap al referèndum, i que això va de debò i, alhora, esquivar com si es tractés del Correcamins les possibles impugnacions que hi anteposarà, segur, l’Estat? El Govern ja ha activat l’enginyeria electoral que ha preparat en aquests 14 mesos de legislatura. De fet, ho va fer dimecres, poc abans del sí de la CUP als pressupostos, traient a concurs, en el seu portal de transparència, un contracte per a les paperetes, els sobres i un variat material electoral, amb la vista posada en uns eventuals comicis al Parlament. Ara bé, ¿es prepara l’Executiu de Carles Puigdemont per a unes eleccions o és un astut truc per despistar?

Segons fonts del Govern, l’estratègia i la tàctica en la preparació del referèndum correspon al vicepresident, Oriol Junqueras. La part operativa, ara que s’acosta el moment, encara falta decidir si es queda a la seu de la Conselleria d’Economia o bé es desplaça a les conselleries que en el passat ja han organitzat tot tipus de referèndums, ja sigui de l’OTAN, de l’Estatut i, fins i tot, de la Constitució europea. Aquestes són Governació i Interior. La licitació del material electoral porta el segell de Governació. I al darrere hi ha la Vicepresidència.

Contactades diverses fonts del Govern, la versió donada és sempre la mateixa. El material –paperetes, sobres, llistes de votants, manuals per a la mesa electoral, cartells de senyalització de locals electorals– és per a les eleccions al Parlament que es puguin celebrar en els pròxims quatre anys, període del contracte en licitació. «No es pot canviar l’objecte de la licitació», assenyala una d’aquestes fonts.

PART DE L’ENTRAMAT

No obstant, tota conversa amb aquestes fonts fa la sensació que, d’una manera o altra, aquest contracte forma part de l’entramat del referèndum. Una d’aquestes fonts explica que «s’ha pres nota dels processos electorals recents a Espanya», pel que fa a la incertesa sobre si s’havien de celebrar o no unes segones eleccions, i fins i tot, unes terceres. «La convocatòria d’uns comicis es realitza 56 dies abans de la cita amb les urnes. El procés de licitació i adjudicació es pot allargar a més de quatre mesos», apunta aquesta veu per explicar el perquè del contracte.

I és que al Govern no amaguen que la licitació de material per al referèndum suposaria vulnerar el marc legal, atès que el Tribunal Constitucional ha advertit reiteradament el Govern i el Parlament respecte a la necessitat de no donar continuïtat a cap dels extrems de la resolució del 9-N del 2015 sobre l’anomenada «desconnexió». Recordem que una de les moltes frases favorites d’Oriol Junqueras, quan se li pregunta alguna qüestió delicada, és sempre la mateixa: «No ho sé. I si ho sabés, no l’hi podria dir». Versió lliure adaptada: «No és per al referèndum, i si ho fos, no l’hi podria dir».

MANUALS I CARTELLS

La licitació va ser publicada ahir al diari oficial de la UE i al portal de contractació de l’Estat. A partir d’ara es podran presentar ofertes per a un pressupost base de 641.000 euros i un valor estimat de 897.520,65 euros. I a més de paperetes i sobres inclou també llistes de votants, manuals per a la mesa electoral i cartells de senyalització de locals electorals, entre altres ítems.

Notícies relacionades

Des de fa setmanes, fonts del Govern anunciaven en privat que després de l’aprovació dels comptes del 2017, el pas següent en el desafiament sobiranista seria l’adquisició de material per al referèndum, que l’Executiu vol portar a terme amb acord amb l’Estat o sense acord. Més indicis, o proves circumstancials: la reacció del 42% del Govern, és a dir, d’ERC. Si hi hagués intenció d’anar a les eleccions, després del contracte de Governació (en mans del PDECat) la resposta republicana hauria sigut, com a mínim, aïrada. El mateix passa amb la CUP. Res d’això ha tingut lloc.

«És una licitació inimpugnable», apunta una font de l’Executiu abans de fer una addenda enigmàtica: «Ja ens va bé que el focus es posi sobre aquesta licitació».