JxSí i la CUP no fan cas al 'TC català' i aproven els pressupostos amb la partida del referèndum

El secretari general de la Cambra ha advertit de la il·legalitat d'aprovar el projecte per als comptes del 2017

L'oposició ha sol·licitat infructuosament que es paralitzés el ple per reunir la Mesa o la Junta de Portaveus

jgblanco37767995 barcelona 22 03 2017  politica   parlament     foto danny ca170322102047

jgblanco37767995 barcelona 22 03 2017 politica parlament foto danny ca170322102047

4
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL

En una de les sessions parlamentàries més tenses dels últims anys, en què s'ha evidenciat una divisió oberta entre independentistes i contraris a la secessió, el Parlament ha aprovat finalment amb els vots de Junts pel Sí i la CUP els pressupostos del 2017, que inclouen una referència explícita al referèndum previst pel Govern per a aquest any. Ha sigut així en dues votacions en què JxSí ha recolzat dues esmenes de la CUP i de Catalunya Sí que es Pot sobre el text inicial dels comptes, que han tirat endavant per 64 vots a favor (els anticapitalistes han cedit 2 dels seus 10 diputats), 62 en contra i set abstencions.

La votació s'ha dut a terme després d'un intent reiterat dels grups de l'oposició que se suspengués el Ple perquè la Mesa o la Junta de Portaveus analitzessin un informe del secretari general i el lletrat major de la Cambra que advertia que votar aquestes esmenes podia vulnerar les disposicions del Tribunal Constitucional. La presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, no ha fet cas de les peticions de Ciutadans, el PSC i el PPC i ha decidit seguir endavant amb la votació.

MECÀNICA COMPLEXA

La mecànica de la votació ha sigut complexa. D'entrada, JxSí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot han rebutjat les esmenes de socialistes, PP i Ciutadans, que pretenien suprimir la disposició addicional 31 dels comptes, que incloïa una referència a les partides per "afrontar el procés referendari sobre el futur polític de Catalunya".

JxSí ha decidit no presentar la seva pròpia esmena de modificació del polèmic text -que el Consell de Garanties Estatutàries considera contrari a la Constitució- i ha recolzat dues esmenes, la de la CUP i Catalunya Sí que es Pot. Per acabar de fer més complexa la situació, Joan Coscubiela ha advertit que aprovar les dues propostes era contradictori. La de la CUP, tal com ha afirmat la seva portaveu Anna Gabriel, manté el referèndum i suprimeix la referència a portar-lo a terme "en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria", mentre que la de Catalunya Sí que es Pot -que també ha prosperat- afegeix una referència clara que la consulta ha de ser pactada.

Catalunya Sí que es Pot no ha votat a favor de la CUP i els anticapitalistes tampoc han recolzat el text de Catalunya Sí que es Pot. Les dues esmenes s'han aprovat i suposen 'de facto' un nou desafiament al Constitucional i al Consell de Garanties Estatutàries, després d'una sessió matinal d'alt voltatge polític.

LA POSICIÓ DE FORCADELL

Abans de la votació, Forcadell ha fet cas omís de la nota que el secretari general i el lletrat major de la Cambra han emès aquest mateix dimecres, i que ha sigut llegida al Ple, en què s'adverteix de la il·legalitat que suposaria aprovar el projecte de pressupostos. Els lletrats avisen que la disposició addicional 31, la que fa referència al referèndum, xoca frontalment amb el que en el seu dia va dictaminar el Tribunal Constitucional en una interlocutòria. Malgrat això i a pesar de la petició de l'oposició que se suspengués la sessió per reunir la Junta de Portaveus, Forcadell ha decidit seguir endavant i ordenar la votació dels comptes.

La votació s'ha celebrat després d'un tens debat entre la Mesa i el grup de Junts pel Sí i la CUP i la resta de partits que demanaven, primer, una reunió de la Mesa i, després, una de la Junta de Portaveus. Forcadel  ha aturat el ple per espai de cinc minuts perquè els grups afectats, la CUP i JxSí, decidissin si mantenien o retiraven l'esmena. El text és autoria dels anticapitalistes i l'aliança postconvergent-republicana ha manifestat ja la seva intenció de votar-hi a favor.

"NO FAN FALTA MÉS INFORMES"

En la presa de posició posterior al recés, la CUP ha assenyalat que “no calen més informes jurídics. No ignorem la nota, l'assumim”, ha assenyalat la diputada Anna GabrielJordi Turull, de Junts pel Sí, ha insinuat que els lletrats han variat de posició respecte a dijous, dia en què van emetre un informe que permetia votar els pressupostos i la seva polèmica disposició addicional 31.

La resta de grups han demanat una reunió urgent de la Mesa, que Forcadell ha rebutjat. Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es Pot, ha afirmat que “seria bo que el Parlament es respectés a si mateix” i, per tant, fes cas del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i de la nota dels lletrats.

Notícies relacionades

Santi Rodríguez, del PP, després d'alabar la feina dels lletrats, ha afirmat que aquells que forcen les lleis per “saltar-se-les no són demòcrates”. El líder socialista, Miquel Iceta, ha afirmat que “tots” saben “el que estem a punt de fer: votar uns pressupostos que preveuen una partida per fer un referèndum, en què la Generalitat no té competències”.

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha advertit que la intervenció d'Oriol Junqueras, en què ha manifestat la intenció del Govern de mantenir el text del projecte de pressupostos, suposava “el pas del Rubicó” de l'Executiu, és a dir, la seva caiguda en les accions il·legals.