CORRUPCIÓ.CAT

Mariona Carulla: "Em van robar la bossa al casament de la filla de Millet"

La presidenta del Palau de la Música afirma que Millet va amagar la donació a la fundació de CDC

Sosté que el conveni amb la Trias Fargas no va passar per cap òrgan de govern de l'entitat

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mariona Carulla, actual presidenta del Palau de la Música, ha declarat aquest dimecres en el judici pel saqueig de l'auditori que mai es va comunicar als òrgans de govern de la institució el conveni firmat amb la fundació convergent Trias Fargas (ara CatDem), pel qual aquesta va rebre més de 630.000 euros. “Fèlix Millet no podia fer aquesta donació sense l'aprovació de la junta”, ha detallat. La fundació ha anat tornant aquests diners, tot i que falten 100.000 euros que estan intervinguts pel jutjat. A la pregunta de per què el Palau no acusa CDC i el seu extresorer Daniel Osàcar, Carulla ha respost que els seus assessors no ho creuen convenient i que l'objectiu és recuperar el màxim de diners espoliats. "Però si s'ha d'anar contra altres persones o institucions que ens han perjudicat, ho farem”, ha postil·lat.

"Millet era el que manava, amb la seva mà dreta, Jordi Montull, i la directora, Rosa Garicano”, ha exposat l'actual cap del Palau, que després ha afegit que “aparentment” els comptes quadraven, però “l'engany era al darrere”. La testimoni ha deixat clar que el càrrec que ocupa ara no és de gestió, sinó de representació, i “no executiu”. El 2009, quan va esclatar l'escàndol, era vicepresidenta de l'associació Orfeó Català i vocal de la fundació de l'entitat i del consorci compost per les administracions públiques. Aquestes són les tres institucions que componen l'auditori.

Carulla també ha explicat que del funcionament intern de la institució “en sabia poc” perquè només anava per les oficines a les reunions dels òrgans de govern de cada una de les entitats que componien l'auditori. I només substituïa el llavors president a les reunions quan no hi podia anar.

LA CAIXA ÚNICA

La testimoni ha insistit que era Gemma Montull, com a directora financera, qui presentava els comptes -els “cantava”- i que l'entitat funcionava com a “caixa única”, amb traspassos de fons d'un òrgan a un altre. Ha afegit que els comptes d'algunes de les entitats arribaven només una hora abans de les reunions, i que se solien aprovar per assentiment. Segons Carulla, ningú va sospitar del saqueig protagonitzat per Millet i Montull perquè “el que presentaven aparentment era correcte”.

Notícies relacionades

“El que cobrava Millet no ho sabia ningú”, ha asseverat, i ha subratllat que desconeixia els bons o sobresous milionaris que es van atorgar els dos màxims responsables. “Això [el saqueig] ho feien a l'esquena de la gent (…) El que feien no ho explicaven”, ha insistit Carulla, que també ha assegurat que Ferrovial, la constructora acusada de pagar comissions a CDC, era el principal patrocinador del Palau. Quan li han preguntat si havia assistit al casament d'una filla de Millet, ha dit que sí i, com a anècdota, ha comentat que li van robar la bossa.

“El Palau d'ara no té res a veure amb el d'abans. Abans hi havia 30 comptes corrents i ara només cinc”, ha dit. I ha concretat que va acceptar la presidència del Palau quan va esclatar l'escàndol pel “sentit de la responsabilitat": "Ens vam sentir enganyats pel gran espoli. Gairebé vivíem allà”, ha afegit Carulla abans d'admetre que Millet i Montull han tornat uns sis milions d'euros i que hi ha béns seus dipositats al jutjat.