El nebot de Fraga admet a la Gürtel que va pagar campanyes amb la caixa b del PP

Sosté que va quedar reflectit als "papers de Génova" per Bárcenas i Lapuerta

L'exsenador no va declarar el seu patrimoni a l'estranger fins al 2012, perquè ignorava que s'hagués de fer

rjulve26093824 madrid  28 05 14  luis fraga  ex senador del partido popular170321132541

rjulve26093824 madrid 28 05 14 luis fraga ex senador del partido popular170321132541

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

"Els amics estan a les bones i a les madures". I, seguint aquesta màxima, com va definir la seva amistat amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas, va testificar l'exsenador del PP Luis Fraga, nebot del fundador de l'Aliança Popular, Manuel Fraga. Fins al punt d'anomenar "papers de Génova" la comptabilitat en què tant el seu amic com el seu antecessor en el càrrec, Álvaro Lapuerta, reflectien els pagaments que feien des de la caixa b del partit.

Luis Fraga va declarar davant el tribunal que jutja la primera època del 'cas Gürtel' que va cobrar 3.000 euros per a la campanya del 2004 i 6.000 per a la de 2008, segons les quantitats que va sol·licitar a Bárcenas per afrontar les despeses electorals. Amb ells va pagar el que corresponia a la regional del partit i "gasolina i dinars". Va explicar que la retirada de l'efectiu va ser anotada acuradament per Lapuerta i per Bárcenas.

Malgrat intentar relatar amb total naturalitat aquesta pràctica, en uns anys en què "no hi havia mòbils i es pagava en efectiu", preguntat per altres candidats, va dir desconèixer si també van rebre diners de la caixa B.

El que era senador des del 1989 fins al 2011, amb estudis d'empresarials i que es dedicava a l'activitat empresarial, va sostenir que ignorava que hagués de declarar els seus comptes a l'estranger fins al 2012, moment de l'amnistia fiscal del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

COMPTES A SUÏSSA

Per això, mai va declarar els seus comptes a Suïssa, en què Bárcenas tenia firma i va donar ordres. Malgrat això va sostenir que la gestió dels seus comptes, els de Bárcenas i els de Francisco Yáñez, pare del considerat testaferro de l'extresorer, Iván Yáñez, es fes en grup, encara que tots tres tenien les mateixes condicions independentment del seu volum.

Encara que amb els diners que tenia a l'estranger es podia pagar el pis que va comprar al passeig de La Habana madrileny, Fraga va dir haver-lo pagat "en efectiu, com en els noranta que es pagaven tots els immobles" amb el préstec de 18 milions de pessetes que li va fer Bárcenas. Va sostenir que ho va fer així, perquè l'interès que li reclamava "el seu amic" era inferior a la rendibilitat que rebia al banc. Pel seu supòsit, com que eren amics no van firmar cap contracte. "Era un pacte entre cavallers", va agregar. 

Segons Fraga, Bárcenas sempre parlava d'art amb qui era tresorer d'Aliança Popular Rosendo Naseiro, i fins i tot recordava un préstec que el seu amic li havia fet al seu antecessor amb motiu d'unes obres d'art. Quan Naseiro va declarar com a testimoni va negar que Bárcenas tingués coneixement sobre art i que es dediqués a la compravenda d'obres d'art.

SEPÚLVEDA NO ES FIA DEL SEU ADVOCAT

Notícies relacionades

I l'exdirigent del PP i exalcalde de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda va sol·licitar aquest dimecres canviar d'advocat per "pèrdua de confiança". El president del tribunal, Ángel Hurtado, va considerar extemporània la pretensió de l'acusat després que s'hagin interrogat tots que comparteixen amb ell el banc dels acusats i ja comencés el testimoni dels acusats, i va donar 24 hores a l'exmarit de l'exministra Ana Mato per designar un nou lletrat.

No és el primer canvi de lletrat que es produeix en el judici, però sí tan avançada la vista oral, que avui afronta la seva 54 sessió. El primer dia de la vista el que va canviar d'advocat va ser el cap de la trama, Francisco Correa.