REACCIONS A LA CARTA DE LA GENERALITAT

El Govern rebutja la via escocesa que plantegen Puigdemont i Junqueras

Rubalcaba censura que la Generalitat demani diàleg mentre incompleix la llei

Puigdemont i Junqueras proposen un referèndum a l’escocesa a Catalunya. / ALBERT BERTRAN / EUROPA PRESS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

El Govern central ha rebutjat aquest dilluns la proposta d'asseure's a negociar amb la Generalitat un referèndum pactat a imatge i semblança de l'escocès que li han traslladat el president català, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, a través d'una missiva que ha publicat el diari 'El País'.

Fonts de la Moncloa consultades per l'agència Efe han fet èmfasi que, a diferència del que va passar a Escòcia, a Espanya ni el Govern ni el Parlament poden negociar una qüestió que correspon al conjunt dels espanyols.

A més, segons les fonts citades, el Govern central ha mostrat la seva estranyesa per l'acusació d'absència de diàleg que li retreuen Puigdemont i Junqueras, ja que considera que són els dos dirigents "els que han fet de la falta de diàleg i de la imposició la tònica general de la seva gestió". I lamenta que els sobiranistes segueixin insistint a reclamar un referèndum que no es pot negociar.

TANCATS EN BANDA

En la mateixa línia, el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha assegurat en declaracions a RNE que la Generalitat està "tancada en banda al diàleg" i ha considerat que tant Puigdemont com Junqueras són "molt conscients" que no hi haurà referèndum.

Després de qualificar la missiva d'"esbojarrada" i "sense cap ni peus", ha opinat que es tracta d'un "acte per netejar la seva consciència" i ha recalcat que tant Catalunya i Escòcia com Espanya i el Regne Unit són "realitats molt diferents que no tenen res a veure".

Unes paraules que ha rebatut la portaveu de l'Executiu català i consellera de Presidència, Neus Munté, que en una entrevista a TV-3 ha insistit que la prioritat de la Generalitat és "fer un referèndum de manera acordada amb l'Estat", i ha acusat el Govern central de ser el que es nega asseure's a la taula de negociació. "El diàleg no existeix, és un mer recurs que utilitza el Govern de l'Estat per dir que està disposat a parlar de tot", ha subratllat.

LA TRAMITACIÓ EXPRÉS DE LA DESCONNEXIÓ

Per la seva part, l'exministre de l'Interior socialista Alfredo Pérez Rubalcaba ha criticat, en una entrevista a la Cadena SER, que els màxims dirigents de la Generalitat exigeixin diàleg mentre incompleixen la llei, no admeten els requeriments del Tribunal Constitucional i impulsen la reforma del reglament del Parlament per agilitzar l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica.

"Demano diàleg -ha dit Rubalcaba-, però si el TC diu això, jo no compleixo: és una forma peculiar. Demanar diàleg quan s'està canviant el reglament del Parlament de Catalunya per aprovar una llei de desconnexió exprés en un tema com aquest, i posant de cap per avall tot el reglament de la Cambra, és una forma peculiar de reclamar diàleg". "Dialogarem perquè vull que em donis el que jo vull i si no m'ho dones ja saps que ho faré en qualsevol cas de manera obstinada et posis com et posis... home, això és peculiar", ha continuat.

Notícies relacionades

L'exsecretari general del PSOE ha advocat per reformar la Constitució per reconèixer millor la singularitat de Catalunya, que, al seu parer, "la té mal reconeguda en aquests moments". "I després votem tots els espanyols el conjunt de la Constitució, i els catalans votaran el seu propi Estatut en aquest marc de nou reconeixement de la seva singularitat", ha prosseguit Rubalcaba, que està convençut que l'Estat ha de fer una oferta per tant al conjunt dels espanyols i dels catalans.

En els mateixos termes s'ha manifestat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a través d'un apunt a Twitter: