El PDECat demana una Catalunya amb exèrcit i plenament integrada a l'OTAN

Marta Pascal reivindica la col·laboració amb el sector privat en matèria de Defensa

Defensa unes forces armades altament tecnificades i especialitzades en ciberseguretat

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La coordinadora general del PDECatMarta Pascal, ha reivindicat la necessitat que una futura Catalunya independent disposi d'un exèrcit i formi part de l'OTAN. Pascal ha fet aquestes propostes en la clausura d'un debat del seu partit sobre les polítiques de defensa en què majoritàriament els ponents han defensat la necessitat de forjar un exèrcit català, en la mateixa línia que el president del PDECat i l'expresident Artur Mas també ha opinat en diverses ocasions.

Pascal ha volgut ser "contundent" respecte a la posició del seu partit: "Sí, creiem que aquest país ha de tenir un exèrcit, no ha de ser qualsevol exèrcit, hem de ser pioners, hi ha experiències interessants com les dels països bàltics, que treballen en la línia de la ciberseguretat".

LA SEGURETAT, LA PRIMERA DE LES LLIBERTATS

La dirigent independentista ha afegit al respecte que l'exèrcit català no estaria basat en "molts recursos humans" sinó en una "tecnificació" més alta. "Un exèrcit per garantir la seguretat", ha assegurat en una intervenció en què ha afegit: "La seguretat és la primera de les llibertats". Per això, ha afegit, "hi ha moltes dinàmiques del nostre projecte que s'han de vestir a partir d'aquí", ja que segons la seva opinió "la seguretat és un pilar fonamental de l'Estat del benestar".

Notícies relacionades

Pascal també ha defensat la presència de Catalunya a l'OTAN --cosa en què l'aliat parlamentari de Junts pel Sí, la CUP, està als antípodes-- "per contribuir necessàriament que en alguns debats globals puguem ser actors principals i contribuir a canviar aquestes institucions perquè es puguin fer les coses millor".

COL·LABORACIÓ AMB EL SECTOR PRIVAT

La dirigent sobiranista també s'ha mostrat partidària de la "necessitat de col·laboració publicoprivada" en matèria de seguretat, tal com ho defensa el PDECat en educació, sanitat i la gestió de l'aigua. "En seguretat i defensa també hi ha d'haver aquest treball conjunt i múltiple". De fet, durant el debat d'aquesta tarda organitzat pel PDECat s'ha debatut la possibilitat de la participació del sector privat. "Sempre subjecte al poder públic de la Generalitat", ha advertit en una intervenció el conseller d'Interior i membre del PDECat, Jordi Jané.