JUDICI DEL 'CAS PALAU'

CDC considera "normal" que els proveïdors del partit fessin donacions

El representant del partit, Francesc Sanchez, nega que es financés il·legalment a través del Palau de la Música

zentauroepp37748204 gra029  l hospitalet del llobregat  barcelona   20 03 2017  170320124410

zentauroepp37748204 gra029 l hospitalet del llobregat barcelona 20 03 2017 170320124410 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts

L’assessor jurídic i representant legal de CDC, Francesc Sanchez, va justificar ahir al judici del 'cas Palau', les donacions de les empreses acusades al partit. «És normal que empreses que treballen per al partit ajudin el partit», va declarar Sanchez, que va comparèixer en representació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que està acusada com a partícip a títol lucratiu i s’enfronta a una petició de decomís de 6,6 milions d’euros per beneficiar-se suposadament de l’espoli.

No obstant, va negar que el partit es financés il·legalment cobrant comissions irregulars a Ferrovial camuflades com a donatius al Palau de la Música. «Això no és així», va assegurar Sanchez a preguntes del fiscal Emilio Sánchez Ulled, en una declaració en què, com a representant legal de CDC (ara refundat com a PDECat), no tenia l’obligació de dir la veritat i tenia el dret de no contestar, tot i que va acceptar respondre a totes les parts.

Sanchez, que va ser detingut recentment i posat en llibertat pel cas del 3% --que investiga una suposada trama que presumptament va reproduir un 'modus operandi' similar: cobraments de CDC a constructores a canvi d’adjudicr-se-li obres públiques--, va afirmar que era «habitual» que empreses proveïdores de la formació, com Mail Rent i Letter Graphic, fessin donatius al partit, i va invocar la legislació de l’època, menys restrictiva que l’actual: «No era una cosa estranya amb el funcionament de l’època dels partits i les fundacions», va subratllar.

COMPTABILITAT SENSE MÀCULA

Després d’al·legar que aquestes donacions no van ser «extremadament rellevants», l’assessor jurídic de CDC va rebutjar que aquestes empreses carreguessin al Palau de la Música els serveis de bustiada i muntatge audiovisual per a les campanyes electorals, com sostenia la fiscalia i van reconèixer davant el tribunal alguns dels representants d’aquestes proveïdores. «Ho pagava Convergència», va exclamar.

En aquest sentit, Sanchez es va recolzar en l’argument que ni el Tribunal de Comptes ni la Sindicatura de Comptes han detectat mai irregularitats en la comptabilitat del partit, recalcant que aquells mateixos òrgans fiscalitzadors haurien prohibit que la formació operés amb quantitats en efectiu. «Nosaltres paguem sempre pel que fem i ho hem pagat sempre. Si fem un acte, el paguem. Si la Sindicatura de Comptes o el Tribunal de Comptes haguessin entès que algunes despeses eren inferiors a la lògica per un acte d’aquest estil, ho haurien notat, haurien vist coses estranyes».

LA FAMÍLIA

En la sessió d’ahir també va declarar com a responsable civil Marta Vallès, la dona de Millet, que va al·legar que desconeixia que aquest pagués amb fons del Palau de la Música despeses domèstiques, ja que són una família adinerada, i va reconèixer que no va qüestionar les reformes a casa, els viatges i els casaments perquè el seu marit «manava i ho feia tot»: «El meu marit té un caràcter dificilet; és una bona persona, però és millor no discutir-hi», va indicar Vallès, que es va escudar en el seu patrimoni per justificar que es desentengués sobre com es pagaven els viatges, les reformes a casa i els casaments de les seves filles.

Notícies relacionades

Clara Millet, la filla de l’expresident del Palau que va ser directiva de la institució, va reiterar que mai se li «va acudir» que el seu casament se sufragués amb fons de l’entitat, i es va mostrar indignada perquè se li exigeixi tornar les despeses del banquet: «Que l’hi reclamin també als convidats, ¿no?» La seva germana Laila va lamentar que aquest cas hagi «canviat la vida» a la seva família, ja que han rebut amenaces, van ser víctimes d’un xantatge i el seu marit va perdre la feina, i per aquest motiu van haver d’anar a viure als Estats Units i «començar de zero» amb les seves filles, lluny dels seus pares. «Ha sigut una experiència molt dura», va exclamar de forma dramàtica.

PETICIÓ MÈDICA

Una vegada que ja han declarat els 15 acusats i tots els representants civils, la defensa de Millet ha demanat per escrit al tribunal que l’eximeixi d’acudir a la quarantena de sessions que falten, adjuntant quatre informes mèdics que ho recomanarien. Sense preguntar a les parts què opinaven, la presidenta del tribunal ha ordenat que el saquejador del Palau sigui examinat per un forense per comprovar si la seva assistència al judici pot perjudicar la seva salut.