PACTE EN QÜESTIÓ

Podem tensa l'acord de govern a la valenciana

La nova correlació de forces al partit morat incrementa les exigències al Consell

PSPV i Compromís intenten limitar els desacords a temes puntuals

jjubierre32235768 valencia 22 12 2015 pol tica  ximo puig y m nica o151222202746

jjubierre32235768 valencia 22 12 2015 pol tica ximo puig y m nica o151222202746

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Amb la legislatura a prop del  seu equador, l’Acord del Botànic que sustenta el govern de la Comunitat Valenciana viu la seva primera tensió real. Ni tan sols quan es van encallar les negociacions per formar un govern a la valenciana a Madrid es va produir aquesta desafecció entre els seus membres. Tot gira al voltant de Podem i potser només és el principi. Soci necessari del PSPV i de Compromís però sense responsabilitats de govern, assegura sentir-se traït i, a més, viurà d’aquí dos mesos un congrés que pot canviar el seu equilibri de forces intern.

El sector fins ara majoritari del secretari general Antonio Montiel és el vinculat a posicions més pròximes a Íñigo Errejón. Però Vistalegre 2 ha reforçat les posicions del sector pablista, que vol que el partit tingui una actitud molt més exigent amb el Consell i fins i tot podria intentar rellevar Montiel. I fins i tot hi ha el corrent anticapitalista Marea Valenciana que planteja la possibilitat de no renovar el pacte de govern, ja que creuen que no està sent «el motor del canvi» necessari i que els subordina als socialistes.

Aquests moviments interns han coincidit amb un canvi de cara del partit escenificat per Montiel. Fa un parell de setmanes els cinc partits de les Corts havien aconseguit un acord per nomenar els membres del Consell Jurídic Consultiu, però a última hora, el PSPV i Compromís van pactar retirar la votació de l’ordre del dia, ja que els tres elegits eren homes. Com que eren tres propostes separades i ningú els havia avisat, els altres tres partits es van sentir menystinguts.

Montiel va acusar els seus socis de deslleials i va anunciar que serà «molt més bel·ligerant en l’exigència del compliment del que s’hagi pactat», després de sentir-se traït. A partir d’ara es considera alliberat per prendre les seves pròpies decisions a les Corts, encara que això deixi en minoria els partits del Consell. 

    

Primera crisi

Des de la tribuna de la Cambra va advertir al president, Ximo Puig, i a la vicepresidenta, Mònica Oltra, que la «lògica burocràtica» s’estava imposant en el Consell al «compromís social» i també que els seus membres es poden haver contagiat «del complex d’autoritat que ataca alguns polítics que creuen que per ser votats són més savis que el dia abans de les eleccions». Les cares llargues dels diputats dels tres partits evidenciaven la tensió existent i la primera gran crisi del tripartit.

Notícies relacionades

Tant el PSPV com Compromís han intentat refredar els ànims en els últims dies. «Hi ha un debat puntual», sosté Oltra, i afegeix que «en un panorama multipartidista hi ha diversitat d’opinions i això és bo». El canvi de to de Montiel pot restar arguments als seus detractors al congrés o potser ja li arriba tard per mantenir el control de la nau morada, però el que és segur és que ja ha tensat les costures del 

Botànic.