Les trampes del 'petit Nicolás' per aprovar la selectivitat

Va falsificar el seu DNI, va subornar un amic perquè es presentés per ell i es va fer passar per un empresari per oferir feina a la filla del cap d'estudis del seu institut

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Sembla que la capacitat per enganyar de Francisco Nicolás Goméz Iglesias, més conegut com el 'petit Nicolás' encara que ell prefereix que li diguin Fran, no té fi. Ara, el jutge que investiga les seves presumptes activitats delictives està analitzant un informe de la policia en què es relaten les suposades trampes que va fer per aprovar l'examen de selectivitat i segons les quals podria haver incorregut en els delictes de suborn, falsedat en document públic i falsedat en document oficial.

El resultat va ser satisfactori, ja que el 'petit Nicolás' va obtenir una nota de 8,25, una de les millors dels alumnes de l'institut Ortega y Gasset, malgrat que la seva mitjana de batxillerat era de 5,53. Gràcies al seu notable alt a la prova de selectivitat va poder entrar al Colegio Universitario de Estudios Financieros (Cunef), dependent de la Universitat Complutense.

Els investigadors han descobert que per portar a terme el seu engany Nicolás va actuar en diversos fronts. Per una part, va convèncer un amic que es presentés per ell, pla del qual va informar altres companys, a qui va demanar que els dies dels exàmens integressin en el grup el suplantador per no despertar sospites. La maniobra va tenir un preu encara no especificat però que algun dels amics eleva a 6.000 euros.

Perquè el seu amic es pogués presentar a l'examen en nom seu, el jove va falsificar el seu DNI de manera que hi apareguessin les seves dades personals, però la foto era la del company.

PROMESA DE FEINA

Al mateix temps, en va informar detalladament el cap d'estudis del seu institut, J. I. J., de qui necessitava la complicitat per no ser descobert i a qui va prometre feina per a les seves dues filles i per a la parella d'una d'elles. Nicolás va crear un compte de correu electrònic fals per fer-se passar pel president del grup Pascual, Tomás Florencio Pascual, i escriure a la filla del cap d'estudis assegurant-li un lloc de treball.

L'engany va tenir tant èxit que la noia va deixar la seva feina per incorporar-se al grup Pascual fins que es va adonar que tot era mentida.

En la investigació es va prendre declaració a Tomás Florencio Pascual, que va aclarir que ni coneix Nicolás ni té aquest compte de correu electrònic.

A més dels delictes que imputa a Nicolás, la comissió investigadora, dirigida pel comissari Marcelino Martín-Blas, també creu que la funcionària de policia O. P. R. és responsable d'un delicte de falsificació en document públic per expedir el DNI malgrat el canvi de fotografia.

Al jove que es va presentar per Nicolás, M. A. S., el creu responsable d'un delicte de falsificació en document públic i d'un altre de falsificació en document oficial.

Notícies relacionades

Pel que fa al cap d'estudis de l'institut, la policia veu que va incórrer en un delicte de suborn per accedir als plans de Nicolás a canvi d'ajuda per als seus fills. La relació va acabar amb una carta que va enviar a Nicolás a l'adonar-se de l'engany en què li va dir que estava veient patir la seva filla, a qui havia truncat un projecte de vida, a més d'haver convertit la vida de tota la família en un malson.

El jove ja compta amb una condemna per un delicte de calúmnies contra el CNI, i és investigat per suposadament haver-se fet passar per col·laborador del CNI, de la Casa Reial i, fins i tot, de la vicepresidenta del Govern.