CORRUPCIÓ.CAT

El jutge deixa en llibertat l'empresari dels helicòpters que portaven els Pujol a Andorra

Cat Helicòpters va ser adjudicatària de contractes de la Generalitat de Catalunya des del 2006

La justícia també l'investiga per un suposat préstec "fictici" que li hauria fet Josep Pujol Ferrusola

 

  / EFE / ZIPI

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha deixat aquest dijous en llibertat l'empresari català Jorge Barrigón després d'estar arrestat durant unes hores. Es tracta del primer detingut per ordre judicial en relació amb la causa oberta el 2013 que investiga la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Fins ara sols havien sigut arrestats, però per decret fiscal i mentre duraven els registres, Oleguer Pujol i el que era el seu soci Luis Iglesias.

Barrigón, president de Cat Helicòpters ,  amb qui la família viatjava a AndorraAndorra, està acusat d'haver ajudat a blanquejar 900.000 euros Josep Pujol Ferrusola a través d'un préstec al Principat que els investigadors consideren "fictici". 

El fill de l'expresident va al·legar que els diners eren per adquirir accions de l'empresa d'helicòpters andorrana Heliand , extrem negat pel que va ser soci de Barrigón, que va denunciar davant la Udef que Cat Helicòpters aconseguia els concursos del Servei Català de Trànsit des del 2006, perquè era informat de les condicions per un pilot de la Generalitat.

Els investigadors van trobar documentació sobre el préstec en les societats de Josep Pujol,  MT Tahat  i Blau Consultoria. En una agenda intervinguda en el seu domicili, el fill de l'expresident va fer anotacions sobre el préstec: "què passa si no s'ho creuen i pensen que he gastat 900.000 euros i guanyat 800.000"; "analitzar la possible relació 2009-2010 entre el préstec i les possibles adjudicacions a Cat Helicòpters ", "pot ser millor si dic que ho he tornat a Barrigón. Pot ser delicte de blanqueig de capitals".

"BLANQUEIG, ¿OI?"

A la resta de notes seguia expressant els seus dubtes: "Com els he gastat"; "Document de préstec participatiu"; "Què passa amb la pasta que surt del banc"; "Com s'expliquen els 200.000 euros que surten el 2011"; "Què he fet amb aquesta pasta", "Si l'he entrat a  Espanya, és blanqueig de capitals, ¿oi?". 

Notícies relacionades

Cat Helicòpters va ser adjudicatària dels concursos públics del Servei Català de Trànsit des del 2006 i va traslladar en diverses ocasions membres de la família Pujol a Andorra. L'any passat un exsoci de la companyia va denunciar que Cat Helicòpters coneixia el plec de condicions del concurs per un pilot de la Generalitat que cobrava "4.000 euros" de la societat. 

També va declarar que "en múltiples ocasions algun helicòpter d' Heliand o Cat Helicòpters  va traslladar algun membre de la família Pujol a Andorra". Uns vols que, entén, van haver de quedar registrats en els plans de vol de la companyia.