JUDICI DEL 'CAS PALAU'

Un empresari al·lega que feia campanyes a preu de cost a CDC per "donar un cop de mà" al partit

Nega que la seva firma fes factures falses al Palau de la Música

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un empresari acusat de facilitar el desviament de fons del Palau de la Música a CDC a través de factures falses ha al·legat aquest dijous que va treballar a preu de cost per a les campanyes electorals del partit per a "echarles una mà" perquè la formació ja no estava en el govern de la Generalitat.

L'empresari Juan Antonio Menchen, un dels cinc socis de les empreses Letter Grafic i Mail Rent, ha assegurat desconèixer si les donacions que van fer a CDC servien per canalitzar les suposades comissions de Ferrovial a la formació a través del Palau de la Música, com sospita la fiscalia: "No ho crec, si fos així, ho desconec completament".

No obstant, a preguntes del fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled, l'acusat sí que ha reconegut que, en una data que no recorda entre el 2006 i el 2007, els socis de Mail Rent i Letter Grafic, que facturaven uns tres milions a l'any, es van reunir amb un empleat de la companyia, Salvador O., que declararà com a testimoni en la causa, que els va proposar que ajudessin econòmicament CDC per "donar-los un cop de mà" perquè ja no estaven a la Generalitat.

"Ens vam reunir els cinc socis i la conclusió que en vam treure va ser que, en les següents campanyes electorals, el benefici de les campanyes el tornaríem al partit", ha indicat.

Ulled li ha preguntat llavors si el que van acordar era treballar gratis per a CDC "per amor a la política", i l'acusat li ha replicat: "No, tot el que gastàvem (en els treballs per a CDC) ho cobràvem, veníem la campanya a preu de cost. No hi perdíem res, hi deixàvem de guanyar".

"Si (aquests donatius a CDC) no ens perjudicaven, era perfecte. Era apostar per un client", ha justificat l'acusat, que ha reconegut que l'any 2009, a l'esclatar l'escàndol pel saqueig del 'cas Palau', van haver de tancar les empreses, per la qual cosa en les tres campanyes que hi va haver entre el 2010 i el 2011, quan esperaven poder recuperar les donacions a CDC, ja no hi van arribar a temps.

LES FACTURES AL PALAU, "REALS"

Menchen ha assegurat que la relació amb CDC la portava Salvador O., que tenia un "bon tracte" amb el partit, encara que ha afirmat que no sabien amb quines persones es reunia, més enllà dels directors de les campanyes electorals.

L'acusat s'ha desentès de la gestió econòmica de les empreses ja que, tot i ser-ne l'administrador, ha indicat que només es responsabilitzava del magatzem. "Em van designar 'a voleo'", ha al·legat.

A preguntes del fiscal, ha assegurat creure que les factures que van girar al Palau de la Música -a qui van cobrar 201.130 euros el 2007- eren per serveis reals, "per treballs efectuats", ja que el 2005 van iniciar amb la institució cultural una campanya "a llarg termini", per un període de dos o tres anys, per captar patrocinadors.

L'acusat ha explicat que si no va quedar cap rastre d'aquests suposats treballs al Palau de la Música -que el fiscal creu que són ficticis a l'entendre que la facturació a la institució cultural emmascarava els suposats pagaments de Ferrovial a CDC- va ser perquè s'imprimien els documents, s'entregaven a l'empresa de repartiment i la decisió de guardar els originals depenia llavors del departament d'informàtica.

Notícies relacionades

Menchen no ha pogut respondre a la pregunta del fiscal sobre per què els conceptes de les factures al Palau eren "tan vagues" i s'ha limitat a apuntar que no ho sabia, ja que depenia del departament d'administració, que estava al càrrec d'un altre acusat, Vicente Muñoz, que avui ha al·legat davant el tribunal que no era conscient de res del que feia perquè estava sumit en un procés de depressió del qual encara es tracta.

"Jo era incapaç de prendre decisions, em superaven", ha indicat Muñoz, que únicament ha respost a les preguntes del seu advocat i s'ha limitat a detallar el seu estat de salut i a escudar-se en el fet que "en cap moment" va intervenir en la producció de les factures.