Tardà: "Europa no permetrà que els drets dels catalans siguin vulnerats per l'article 116 o pel 155"

Homs denuncia que el Govern central incompleix 34 sentències del Tribunal Constitucional

undefined37677766 gra063 madrid  15 3 2017   joan tard  de erc  durante su int170315120236

undefined37677766 gra063 madrid 15 3 2017 joan tard de erc durante su int170315120236 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Joan Tardà, portaveu d'ERC, ha aprofitat el debat sobre l'últim Consell Europeu al Congrés per avisar Mariano Rajoy que la Unió Europea no permetrà que es vulnerin els drets dels catalans. El dirigent republicà s'ha fet ressò de l'informe de la Comissió de Venècia sobre la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que censurava les modificacions introduïdes pel Govern central. "Els ha advertit que no es pot manipular el Constitucional per actuar contra Catalunya i comprenc que no els agradi. És un abans i un després", ha dit Tardà. "Perquè Europa no permetrà que els drets democràtics, civils, dels ciutadans catalans siguin vulnerats per l'article 116 o pel 155 de la Constitució", ha assegurat a la tribuna.

Tardà es feia ressò de les al·legacions presentades pel Govern central davant el Consell d'Europa per defensar la reforma del TC. En aquest document, l'Executiu del PP brandava l'article 116, sobre l'estat d'alarma, excepció i setge, com a últim recurs per frenar el desafiament independentista català. En primer lloc, assenyala el text del Govern, s'utilitzen les atribucions del TC, que permeten suspendre càrrecs públics; en una segona fase el 155, que lamina el poder autonòmic, i, si res d'això fes efecte, "l'article 116 podria ser també aplicable".

"No hi ha res més antieuropeu que respondre a les demandes cíviques de Catalunya amb una resposta autoritària", ha afirmat Tardà. "Europa és democràcia i Europa és resolució democràtica dels conflictes nacionals. I li recordo que 7 dels 28 estats de la UE han aconseguit la seva independència en els últims 25 anys. Europa té capacitat per anar metabolitzant en clau democràtica tots els problemes que va plantejant la història", ha continuat el portaveu d'ERC. La presidenta de la Mesa del Parlament, Ana Pastor, li ha demanat que abandonés aquests "camins" i tornés al tema del dia: l'última cimera de Brussel·les. "Aquesta per Europa...", s'ha justificat Tardà. "Un ha de fer referència a irregularitats (...) Som europeus per sort. Els catalans tenim en la UE una gran esperança, l'esperança que es respectin els nostres drets", ha dit.

LA INHABILITACIÓ DE MAS

Notícies relacionades

El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, també ha aprofitat la seva intervenció per traslladar a Rajoy la crítica per la sentència que inhabilita políticament l'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas per desobeir la sentència del Tribunal Constitucional que impedia la consulta del 9-N. "Fins a 34 sentències han incomplert del Constitucional. Celebro que estigui aquí, com jo. Sabem que la llei és igual per a tothom. I segur que continuarà així en els pròxims temps", ha dit Homs. 

LA DÚPLICA DE RAJOY

En el torn de dúplica, el cap de l'Executiu ha respost que "el més antieuropeu és saltar-se la llei". "I una de les raons per les quals la gent no els fa cas a Europa és per això, perquè la gent vol que es respecti la llei", ha comentat el líder del PP. "A Europa, tots els ciutadans, inclosos els governants, estan sotmesos a la llei", ha afegit.