Junqueras insisteix que el referèndum "es farà" i descarta un avançament electoral

El vicepresident i líder d'ERC evita especular amb possibles dates per a la consulta

Rufián considera que es pot avançar si persisteix "l'ofensiva judicial i les inhabilitacions en massa"

Junqueras ha descartat un avançament electoral. / EUROPA PRESS TV

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

"El referèndum es farà, estem treballant perquè així sigui i estem convençuts que es farà". Així de contundent s'ha tornat a mostrar el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres durant una entrevista a RAC-1, en què ha descartat "totalment" que hi hagi un avançament electoral. No obstant, ha evitat donar cap pista sobre quan se celebrarà la consulta o sobre les mesures que ja s'estan implementant perquè així sigui. "El que tenim clar són els calendaris per aplicar cadascuna de les mesures que volem prendre per poder fer el referèndum", ha subratllat.

I és que el republicà considera que donar detalls sobre el que s'està fent des de l'Executiu o especular amb dates és "contribuir a la cerimònia de la confusió". "Nosaltres ens reunim amb qui ens hem de reunir i treballem. Ho tenim tot a punt i molt encarrilat", ha afegit, alhora que ha condicionat el camí fins a arribar-hi a la reacció del Govern central.

Així, ha recalcat que l'Estat té al seu abast "moltes eines" i ha enumerat els articles 155 i 116 de la Constitució. "Si decideix aplicar l'estat d'excepció, serà més difícil [celebrar el referèndum]", ha exemplificat.

Per aquest motiu, Junqueras ha assegurat que Catalunya també s'ha de dotar d'eines per garantir el seu objectiu. I en aquest punt ha emmarcat la reforma del reglament del Parlament per poder agilitzar les lleis de desconnexió que ha impulsat Junts pel Sí, i que compta amb el rebuig de l'oposició.

LA POSICIÓ DE RUFIÁN

Molt més pragmàtic s'ha mostrat el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, que en declaracions a Radio Euskadi ha assegurat que si persisteixen "les inhabilitacions en massa" i "l'ofensiva judicial" contra polítics catalans independentistes es podria avançar el referèndum.

"El referèndum es farà i, segurament, es farà sota la legalitat catalana. I l'Estat espanyol continuarà amb aquestes amenaces i aquestes sentències", ha asseverat Rufián, en la mateixa línia que el seu cap de files.

EL 3% I EL PALAU

Notícies relacionades

Sobre les revelacions sobre escàndols de corrupció que s'estan succeint aquests dies, Junqueras ha qualificat de "terrible" que "aparentment" aquest tipus de casos estiguin tan generalitzats. No obstant, ha marcat distàncies amb els seus socis exconvergents al rebutjar les afirmacions que tots els partits estan afectats pel finançament irregular o estan endeutats. "Nosaltres no", ha remarcat.

"Entre Millet i Mas, jo prefereixo creure el senyor Mas. M'agradaria que no hagués passat res. Celebraré molt si així es demostra", ha comentat en referència a les revelacions de l'expresident del Palau sobre les comissions de constructores que la institució musical desviava a CDC a canvi d'obra pública.