L'equip de Sánchez denuncia maniobres en el cens del PSOE per afavorir Díaz

Els col·laboradors del candidat demanen explicacions a la gestora sobre la "igualtat" en les primàries del maig

La direcció interina desconfia al seu torn de la campanya de 'crowdfunding' de l'exlíder, que assegura haver recaptat més de 77.000 euros

 

  / EFE / ROMÁN RÍOS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L'equip de Pedro Sánchez assegura que estan passant “coses estranyes” en el cens del PSOE. Coses, sostenen, destinades a afavorir una de les aspirants, Susana Díaz, en les primàries de finals de maig, en què els 180.000 afiliats socialistes podran votar al seu pròxim secretari general. Diversos col·laboradors de l'exlíder assenyalen que en alguns llocs s'impedeix l'ingrés de nous militants i en altres, com Andalusia, hi entren per la porta gran, així que aquest dimarts la candidatura de Sánchez ha entregat una carta a la gestora que pilota el partit en què demanen explicacions sobre la “igualtat” en el procés intern.

“La gestora, com a direcció interina del PSOE i per tant responsable de l'organització del procés congressual, ha de procurar i garantir les condicions d'igualtat, equitat, transparència i respecte degudes amb relació a les candidatures. En aquest sentit, sol·licitem una reunió amb la gestora amb la finalitat de tractar l'estat dels diferents processos d'afiliació i altres assumptes concernents a aquest procés”, demana l'escrit, firmat pel secretari d'organització dels socialistes navarresos, Santos Cerdán León.

El cas més conegut és el d'Albacete, on s'han paralitzat 180 afiliacions per estudiar si són legals. La gestora també va remetre una carta a començaments de mes a les agrupacions del PSOE a Amèrica on reclamaven als seus afiliats que s'incrivissin en un cens específic per poder participar en les primàries, cosa a què aquests es van negar al donar per bones les dades que la direcció socialista ja té en el seu poder. “Hem rebut trucades de persones que denuncien problemes per afiliar-se en diverses agrupacions. Volem preguntar què és el que passa. Més que sospites, el que volem és saber”, assenyala Cerdán León.

“A GRAN ESCALA” A ANDALUSIA

Notícies relacionades

Altres col·laboradors de Sánchez van més enllà. Els moviments, expliquen, pretendrien beneficiar Díaz, presidenta d'Andalusia i favorita gràcies al suport dels principals aparells socialistes. “A Andalusia hi ha una campanya a gran escala, amb paquets de 20 afiliacions de cop, mentre que en altres llocs només posen dificultats”, assenyalen fonts de l'equip de l'exsecretari general.

En un procés que s'anticipa tan crispat com aquest, les sospites van en les dues direccions. Dilluns passat, la gestora es va posar en contacte amb la candidatura de Sánchez per demanar explicacions sobre la seva campanya de ‘crowdfunding’, que en 12 dies assegura haver recaptat més de 77.000 euros. Els col·laboradors de Sánchez diuen que la iniciativa és “absolutament transparent”. Cada donant, expliquen, rep un resguard amb la seva aportació. “El que volem és que també Díaz i Patxi López apliquin el mateix sistema, perquè tots sapiguem d'on surten els diners”, assenyala Cerdán León.