EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

¿Artur Mas es podria presentar a les eleccions mentre la sentència no sigui ferma?

Les fonts jurídiques discrepen sobre si el recurs de l'expresident paralitzaria la inhabilitació

zentauroepp37609112 l hospitalet de llobregat 09 03 2017  pol tica   confer ncia170313143727

zentauroepp37609112 l hospitalet de llobregat 09 03 2017 pol tica confer ncia170313143727

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / J. G. ALBALAT / BARCELONA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat Artur Mas a dos anys d'inhabilitació per la consulta del 9-N, però si l'expresident de la Generalitat decideix recórrer la sentència, aquesta no seria ferma fins que el Tribunal Suprem resolgués. Durant aquest temps, ¿podria presentar-se a unes eleccions que, amb el calendari del procés a la mà, podrien celebrar-se en els pròxims mesos?

LLEI ELECTORAL

Per aclarir aquesta incògnita s'ha d'acudir en primer lloc a la llei orgànica de règim electoral general (LOREG), l'article 6.2 del qual estableix el següent:

Són inelegibles:

a) Els condemnats per sentència ferma, a pena privativa de llibertat, en el període que duri la pena.

b) Els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, de terrorismecontra l'Administració Pública o contra les Institucions de l'Estat quan aquesta hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu o la d'inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a ocupació o càrrec públic en els termes previstos en la legislació penal.

Mas ha sigut condemnat per desobediència, però ha sigut absolt de prevaricació administrativa, que és un dels delictes contra l'Administració Pública. En canvi, diverses fonts jurídiques consultades discrepen sobre si la desobediència s'emmarca o no en aquest tipus de delictes, cosa que faria que la inhabilitació tingui caràcter immediat. "S'hauria d'estudiar el cas", conclou una d'aquestes fonts.

CODI PENAL

Notícies relacionades

Si recorrem al Codi Penal, en el seu títol 19è sí que s'hi inclou la desobediència dins de l'apartat de delictes contra l'Administració Pública. L'article 410 defineix així el delicte de desobediència:

"Les autoritats o funcionaris públics que es neguessin obertament a donar el degut compliment a resolucions judicials, decisions o ordres de l'autoritat superior dictades dins de l'àmbit de la seva respectiva competència i revestides de les formalitats legals, incorreran en la pena de multa de tres a 12 mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys"