CORRUPCIÓ.CAT

Jordi Montull: "Les comissions van passar del 3% al 4% perquè CDC volia més diners"

L'exnúmero dos del Palau implica directament en el pagament de comissions de Ferrovial l'extresorer del partit Daniel Osàcar

El saquejador confés limita els contactes amb la formació nacionalista als que portaven les finances i no hi implica a ningú més

Declaracions de Jordi Montull durant el judici. / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jordi Montull, que va ser director administratiu del Palau de la Música, ha tornat a implicar Convergència Democràtica (CDC) en el cobrament de comissions il·legals per part de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obres públiques. No obstant, ha donat un detall més: “Primer era el 3% i després el 4% perquè Convergència volia més diners”. Així ho ha dit en la quarta sessió del judici pel saqueig del Palau de la Música.

El que era mà dreta de Fèlix Millet ha iniciat la seva declaració ratificant “tot” el que va declarar la seva filla, Gemma Montull, dimecres i, fins i tot, les tres formes de canalitzar els diners al partit d'Artur Mas: en efectiu entregat als extresorers Carles Torrents, que va morir el 2005 i a qui ha anomenat “el recader”, i Daniel Osàcar, també acusat; l'acceptació de factures falses, proporcionades per CDC, i els convenis de col·laboració amb la fundació convergent Trias Fargas (ara CatDem).

Ha admès que dues d'aquestes obres sota sospita eren la Ciutat de la Justícia i la línia 9 del metro de Barcelona. En aquest sentit, ha reconegut que ell va fer un esquema del repartiment de les comissions pagades per Ferrovial pel complex judicial on, precisament, s'està celebrant el judici contra els 15 investigats per l'espoli. I ha aclarit que sota les sigles GPO, que ell ha denominat grans promocions orquestrals, apareixen els fons que es repartien ell i Millet, així com el pagament de grans orquestres.

TRES MANERES DE PAGAR LES COMISSIONS

Montull ha explicitat que “Ferrovial era qui parlava amb CDC” i que el Palau simplement era qui canalitzava els diners que entregava la constructora al partit. Ha detallat que per poder justificar la retirada de diners en efectiu que anaven a parar a Convergència, aquesta formació li va proporcionar factures, encara que ha precisat que ell “no sabia si eren reals o no”. “Osàcar venia, se li donava un sobre, comptava els diners i se n'anava”, ha insistit. CDC, segons la seva versió, també li va facilitar suposadament facturar-ne de falses quan el Palau va tenir una inspecció d'Hisenda, anys abans del registre de l'auditori per part dels Mossos, el juliol del 2009, per justificar també les sortides de quantitats en efectiu. Ha evitat dir si hi havia reunions amb altres càrrecs de CDC.

Notícies relacionades

L'ex alt càrrec del Palau ha relatat que va saber després que també s'havien donat diners a Àngel Colom, exdirigent d'ERC i de l'extint Partit per la Independència, i que es va pagar la campanya electoral d'un candidat convergent a l'alcaldia de l’Ametlla del Vallès. Tot amb fons de l'entitat. “Millet era molt senyor Millet, era molt seu i feia coses que jo no sabia”, ha incidit.

Montull, així mateix, ha admès que va fer obres a casa seva i a la de la seva filla a càrrec dels fons del Palau, encara que les fetes a la vivenda de Gemma Montull eren “un regal” a ella i així l'hi va dir. També ha admès el pagament de viatges a càrrec de l'entitat cultural i ha volgut deixar clar que la seva filla no tenia cap capacitat decisòria. “Millet era el que manava al Palau”, ha puntualitzat. “A mi em deien el bomber perquè era qui solucionava els problemes”, ha afegit, a la vegada que ha reconegut que Millet i ell es van adjudicar un sobresou d'un milió d'euros (800.000 per a l'expresident i 200.000 per a ell) a l'any per les feines que van fer al capdavant de la institució.