Localitzat un 'zulo' d'ETA amb explosius a Irun

El dipòsit d'armes no havia sigut utilitzat des de feia temps

 

  / EFE

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La Guàrdia Civil ha localitzat a la localitat guipuscoana d'Irun un antic ‘zulo’ atribuït a ETA, que contindria almenys set bidons amb material explosiu. Segons sembla, no s'ha registrat cap activitat en aquest dipòsit d'armes en els últims anys.

Fonts de l'institut armat situen la localització del ‘zulo’ en el marc de les investigacions sobre accions terroristes sense aclarir i de revisió de casos de fa anys. Les primeres hipòtesis apunten que el seu objectiu era subministrar explosius a algun comando etarra que estigués ubicat a la zona d'Irun.

El lloc on s'ha trobat el dipòsit, un paratge rural, ha sigut acordonat per permetre que experts en desactivació d'explosius de la Benemèrita accedissin fins als explosius. L'operació, desenvolupada sota la direcció de l'autoritat judicial de l'Audiència Nacional, continua oberta i no descarta la localització d'altres amagatalls similars als voltants.

ANTERIORS OPERACIONS

Notícies relacionades

L'anterior operació contra l'arsenal d'ETA va tenir lloc el mes passat de desembre, en un 'caserío' de la localitat bascofrancesa de Louhossoa i que es va saldar amb cinc detinguts, entre ells els amos de la casa. La Policia va confiscar 29 armes curtes, 12 subfusells metralladors, 9 fusells d'assalt i dues granades. També hi havia abundant munició que es xifra en prop de 3.000 cartutxos i diversos quilos d'explosius, a més de material per a la confecció d'artefactes d'efecte trencador i bombes adhesives com detonadors, temporitzadors i cordó detonant encebat amb pentrita.

Les últimes localitzacions de 'zulos' van tenir lloc l'octubre de l'any passat. A Carlepont (França), les forces de seguretat van confiscar 145 armes curtes, dos fusells de caça i munició, cosa que va suposar el cop policial més gran contra ETA des del 2004.