EL SAQUEIG D'UNA INSTITUCIÓ

Millet: "Ferrovial donava diners al Palau perquè anessin a CDC a canvi d'obra pública"

L'expresident de l'auditori admet que donava diners en efectiu a un extresorer del partit

L'acusat també detalla que el sistema el va organitzar el fundador de la constructora, Rafael del Pino

Va passar durant molts anys. / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de fa dies sonaven trons i aquest dimecres ha arribat la tempesta a la Ciutat de la Justícia, almenys per a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el seu extresorer Daniel Osàcar. L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet no s'ha mossegat la llengua i, per primera vegada, ha admès que Ferrovial va utilitzar l'entitat que ell dirigia per pagar comissions il·legals al partit nacionalista a canvi d'obra pública. “Ferrovial feia donacions perquè els diners anessin a CDC a canvi d'obra pública. Això no ho vaig dir en la meva confessió del 2009, però és la veritat”, ha declarat. El fiscal li reclama 27 anys i mig de presó, el mateix que a Jordi Montull.

El 'tsunami Millet' ha arribat a Carles Torrents, que va ser tresorer de CDC fins al 2005, quan va morir, i el seu substitut en el càrrec, Daniel Osàcar, a qui l'expresident del Palau ha assenyalat com el "Daniel" que figura en un document incautat pels Mossos sobre el repartiment de comissions. Però Millet ha anat més enllà i ha explicat que el sistema de comissions el va organitzar el que va ser fundador de Ferrovial, Rafael del Pino, que va morir el 2008. Per part de la constructora, estan acusats dos exdirectius que, suposadament, eren els encarregats de canalitzar aquests fons.

Millet ha reconegut que es van fer pagaments en efectiu a Torrent i que la seva mà dreta al Palau, Jordi Montull, que era director administratiu de l'entitat, estava al corrent de tot. I ha repetit: “Convergència sabia que Ferrovial donava aquests diners perquè se li donés obra pública”. No obstant, ha negat que l'exdirigent de CDC Jaume Camps, que no està acusat, es reunís amb ell per tractar sobre les comissions que havien d'anar a Ferrovial.

EL REPARTIMENT DE LA COMISSIÓ

Del 4% d'aquesta comissió il·legal, el 2,5% anava per al partit i l'1,5% se'l repartien ell i Montull (un 1% per a ell i un 0,5% per a la seva mà dreta), ha confessat. I sobre les comissions ha puntualitzat: “Es posaven d'acord CDC i Ferrovial” i la constructora entregava els fons al Palau en concepte de “patrocini”. En realitat, aquest patrocini, segons la seva versió, “era molt petitó”, perquè la majoria dels diners van anar a parar a CDC, també a través de la seva fundació Trias Fargas (ara CatDem). “Es van donar diners a aquesta fundació perquè anessin al partit i després es van tornar” (ja iniciat el procés judicial), ha relatat Millet.

L'expresident del Palau també ha admès que es va apropiar de diners de l'entitat que va dirigir fins al 2009, quan els Mossos van registrar l'auditori, per a fins particulars. “¿Vostè, el senyor Montull i la seva filla, Gemma, es van beneficiar dels fons del Palau per a obres als seus domicilis?”, li ha preguntat el fiscal Emilio Sánchez Ulled. Millet ha sigut breu: “Sí”. Després ha afegit: “Va ser un error i per això vaig posar tot el meu patrimoni a disposició del jutjat (quan va confessar el 2009). Em vaig equivocar”. Ha explicat que ell sempre va dir que els fons sortien de la fundació del Palau i no del consorci (ens participat per les Administracions). Amb això, pretén exculpar-se del delicte de malversació de fons públics. En diversos moments de la seva declaració, ha dit que Montull s'encarregava de molts dels temes financers.

"ELS COMPTES ANAVEN BÉ"

Notícies relacionades

Millet també ha admès que va cobrar sobresous del Palau perquè “els comptes anaven bé” i que amb fons de l'entitat va pagar viatges particulars a l'estranger i, fins i tot, els casaments de les seves filles, ja que eren “una manera de donar publicitat” al fet que a l'auditori es podien celebrar aquesta mena d'actes. Els bons els van cobrar Millet i Montull a través d'empreses on figuraven les seves dones. “Ella no sabia res”, ha aclarit l'expresident del Palau. Ell cobrava com a sobresou 800.000 euros i Montull 200.000 euros. “Ja vaig demanar perdó”, ha recalcat.

Sobre la sortida de diners en efectiu de comptes corrents, ha dit que no se'n recordava. I és que hi ha 9,5 milions d'euros que no se sap on han anat a parar. "Es pagava molt en efectiu", ha insistit, per afegir que l'actual presidenta del Palau, Mariona Carulla, ho sabia, tant això com els assumptes fiscals de l'entitat.