SESSIÓ A LA CAMBRA ALTA

Catalá: "A Espanya no es condemna ningú ni per cantar ni per manifestar-se"

Un senador d'ERC llegeix la cançó 'El rei Borbó', del raper condemnat Valtonyc, i rep una bronca de García-Escudero

El senador d’ERC Bernat Picornell llegeix la lletra d’’El rei Borbó’, del raper Valtonyc, en la sessió de control al Senat. / periodico

1
Es llegeix en minuts

"No crec que hagi sigut condemnat només per cantar, sinó pel que deia la cançó, perquè a Espanya no es condemna ningú ni per cantar ni per manifestar-se ni res per l'estil". Així ha respost aquest dimarts el ministre de Justícia, Rafael Catalá, al senador d'ERC Bernat Picornell després de denunciar aquest últim a la Cambra alta que, mentre Iñaki Urdangarin segueix al carrerIñaki Urdangarin, el raper mallorquí Valtonyc està condemnat a tres anys i mig de presó per les seves lletres contra el rei Joan Carles.

Catalá ha defensat, durant la sessió de control al Senat, que les sentències, siguin quins siguin els acusats, es dicten per òrgans judicials independents. Segons el ministre, només en el 0,35% de les sentències condemnatòries susceptibles de recurs s'executa la pena anticipadament. Així ha justificat la criticada decisió de l'Audiència Provincial de Palma de no aplicar mesures cautelars contra el marit de la infanta Cristina, condemnat a sis anys i tres mesos de presó pel 'cas Nóos'.

El senador republicà ha subratllat que "als ulls d'una part molt important de la societat la justícia no és igual" i que "si la llei és igual per a tothom, l'accés a la defensa no, ja que uns fan delictes menors i entren en presó provisional, mentre altres falsegen i roben les arques públiques".

Notícies relacionades

"¿No el preocupa que una persona que ha sigut imputada durant un temps i sotmesa a un procés judicial acabi sent declarada innocent i això li generi un perjudici? La presumpció d'innocència no el preocupa a vostè en absolut, el que el preocupa és l'avantjudici que vostè ja ha fet en un cas i en l'altre", ha etzibat Catalá al senador independentista. El titular de Justícia ha assenyalat que, si el raper ha sigut condemnat, és perquè ha comès un delicte, i no "només per cantar".

ENFRONTAMENT AMB EL PRESIDENT DE LA CAMBRA

Durant la sessió, Picornell ha llegit la lletra de la cançó 'El rei Borbó', per la qual Valtonyc ha sigut condemnat per injúries a la Corona. Això ha fet que el president del Senat, Pío García-Escudero, l'esbronqués. "El mínim al Parlament és el respecte en el llenguatge a la resta de senadors. Tant me fa què cantava Faltonyc (sic), m'importa el respecte als senadors", ha dit García-Escudero.