POLÈMICA A VALÈNCIA

Dimiteix la presidenta d'una falla que vol donar honors a la Fundación Francisco Franco

Carmen de Rosa expressa el seu "total desacord" amb honrar una entitat que representa "l'antítesi dels valors democràtics"

carmenderosa

carmenderosa

1
Es llegeix en minuts

La presidenta de la històrica Falla Plaça del Mercat Central de ValènciaCarmen de Rosa, ha dimitit pel seu "total desacord" amb la intenció de l'entitat de fer fallera d'honor la Fundación Francisco Franco. Aquesta fundació representa, subratlla De Rosa, "l'antítesi dels valors democràtics" que tant la Falla del Mercat com la festa fallera han representat històricament.

En un comunicat, De Rosa ha afirmat que aquesta fundació representa "l'antítesi dels valors democràtics" que tant la Falla Plaça del Mercat Central com la festa fallera en general han representat històricament.

"Jo crec en una falla democràtica, que defensi valors que ha costat molt aconseguir i no puc assumir que a la meva esquena s'aprovi una cosa així", ha afirmat De Rosa, presidenta també de l'Ateneu Mercantil de València, una institució centenària amb seu a la plaça de l'Ajuntament.

La Falla Plaça del Mercat Central té previst nomenar fallera d'honor la Fundación Francisco Franco en la junta de dimarts que ve. L'Ajuntament de València també ha rebutjat aquesta proposta. El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, portaveu municipal de Compromís, ha considerat el nomenament "intolerable" a través d'un missatge al seu compte de Twitter.

Notícies relacionades

Fuset apel·la a la maduresa democràtica dels membres de la comissió i espera que la proposta finalment no prosperi. Si s'arribés a produir el nomenament, no obstant, ha avançat que el consistori estudiarà les mesures oportunes, entre les quals podria figurar la retirada de les subvencions a l'entitat.

En el mateix sentit, la portaveu de Memòria Històrica del grup socialista a les Corts, Mercedes Caballero, també ha mostrat indignació i ha assenyalat que no es pot tolerar que es reconegui "una entitat que es dedica a exaltar l'aixecament militar, el franquisme i la dictadura". Caballero ha demanat a totes les administracions que contactin amb la falla per advertir-li que si mantenen la seva intenció d'homenatjar la Fundación Francisco Franco, aquesta deixarà de rebre qualsevol ajuda pública.