Oriol Junqueras afirma que el referèndum suposaria un estímul per a Espanya

icoy37517961 junqueras valencia170302201239

icoy37517961 junqueras valencia170302201239 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, es va mostrar aquest dijous a València convençut que el referèndum sobre la independència de Catalunya suposaria un "estímul" perquè Espanya millori la presa de decisions. "L'Estat espanyol no té els estímuls necessaris per canviar. Ha pres les decisions en funció de prioritats polítiques i no econòmiques i les notícies que ens arriben de les reunions del model de finançament van en aquesta direcció", va assenyalar Junqueras, que va apuntar que el fet que "els catalans puguin decidir sobre el futur polític segur que seria un estímul perquè canviï".

El conseller va fer aquestes declaracions aquest dijous en una de les taules de la jornada “L’hora de les decisions: infraestructures, finançament i sectors econòmics”, organitzada per l'Institut Ignasi Villalonga d'Economia i empresa i el setmanari 'El Temps'. Junqueras va analitzar el panorama econòmic occidental, que va dir que està marcat per "un nivell de deute mai vist que continua creixent de manera incontrolada" i que es pot complicar molt per a Espanya si els tipus d'interès arriben a l'1% i es confirma la previsió que el sistema de pensions tindrà un dèficit de 15.000 milions.

Davant aquesta situació, va assenyalar que volen comptar amb "totes les eines" per afrontar aquests problemes. En la clausura de la jornada, Gabriel Barceló, vicepresident de les illes Balears, va demanar per al procés que viu Catalunya "solucions legitimes, no judicials ni repressives i això passa pel pronunciament democràtic de la ciutadania" i va assenyalar que passi el que passi Catalunya, les illes Balears i "el País Valencià" seguiran "sent germans i col·laboraran".

EL SISTEMA DE FINANÇAMENT

Notícies relacionades

Junqueras va participar en una taula sobre finançament en què Catalina Cladera, consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de les illes Balears, va subratllar que en la negociació del nou sistema de finançament les comunitats han de guanyar "capacitat per gestionar els ingressos i més autonomia fiscal" i va apuntar que s'ha d'abordar la "condonació del deute històric". Va apostar per una reforma a "dues velocitats" i va assenyalar que s'ha de permetre que segueixin en el sistema actual "les comunitats que els va més bé aquest sistema de transferències" però s'ha d'afavorir que avancin "les que vulguin tenir més autogovern i autonomia financera i fiscal" sense que es perdi el component de solidaritat.

Vicent Soler, conseller d'Hisenda de la Generalitat Valenciana, va subratllar que "la Comunitat Valenciana està maltractada a nivell fiscal però també per una invisibilitat política". Va apostar per un nou sistema "que parteixi de zero", que avanci cap al federalisme fiscal des de la lleialtat institucional i constitucional i que es faci càrrec "dels deutes multimilionaris en el cas dels valencians que no és per casualitat sinó per l'infrafinançament". A més, va dir que s'ha de trencar "el tabú" de l'administració central i avaluar els diners de què disposa segons les seves competències i també va assenyalar que el Fons de Liquiditat Autonòmic "és una estafa, si estiguéssim ben finançats no necessitaríem tants préstecs".