El jutge reobre el cas de la caixa b del PP

Cita a declarar Correa després que en el judici de 'Gürtel' admetés haver rebut comissions d'empresaris per adjudicacions

També compareixeran l'empresari García Pozuelo i Plácido Vázquez, assenyalat pel cap de la trama

 

  / EFE / EMILIO NARANJO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata s’ha pres el seu temps, però finalment ha accedit a la petició de les acusacions i ha acordat reobrir el cas en què s’ha investigat la caixa b del PP. En la seva interlocutòria, qualifica de «rellevants i útils» les declaracions que Francisco Correa va prestar en el judici de la primera època de la Gürtel, en què admetia haver-se repartit comissions amb dirigents del PP obtingudes a canvi d’adjudicacions públiques.

Primer van ser les acusacions que exerceixen Izquierda Unida i l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (ADADE) en la causa, que van reclamar-ne la reobertura arran de la confessió del considerat cap de la trama corrupta. Després, la Fiscalia Anticorrupció va avalar parcialment la petició i el seu criteri és el que finalment ha seguit el magistrat. Així, De la Mata ha citat a declarar com a imputats (ara investigats) Correa i l’expropietari de Constructora Hispánica Alfonso García Pozuelo per al 23 de març, i l’endemà, Plácido Vázquez, a qui el primer va identificar com la persona a la qual recorrien empresaris per buscar la seva mediació a l’hora d’aconseguir adjudicacions. 

En aquest cas, Correa recorria a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que, quan va haver de comparèixer davant el tribunal que jutja la primera època de la Gürtel, va negar rotundament la versió donada pel principal acusat.

VERSIÓ DAVANT EL TRIBUNAL / Davant el tribunal, Correa va apuntar a OHL, Dragados i al grup ACS com les empreses que es dirigien a ell o a Vázquez per aconseguir contractes als ministeris de Foment i Medi Ambient a través de la mediació del PP. En concret, va relatar que la seva pràctica habitual era intermediar amb Bárcenas i l’exdirigent del PP i exmarit de l’exministra Ana Mato, Jesús Sepúlveda, perquè els empresaris que col·laboraven amb el partit fossin els adjudicataris de contractes públics. Per no anar més enllà, de seguida que va poder va afegir que «en l’assumpte del finançament» ignorava «la finalitat dels diners entregats», encara que després va admetre que Bárcenas li va dir que eren per al partit.

«Venia un empresari, ens donaven la licitació, i jo l’hi passava a Luis Bárcenas. Ell la gestionava amb el corresponent ministeri i l’empresari, si era adjudicatari, m’entregava un percentatge del 2 o 3% i jo l’hi portava a Génova», va detallar.

PENDENT DE JUDICI / El president d’OHL, Juan Miguel Villar Mir, ja va ser investigat en el cas de la comptabilitat b del PP que Bárcenas reflectia en la comptabilitat paral·lela que va seguir durant anys, juntament amb García Pozuelo, però el jutge els va aixecar la imputació, igual que a la resta d’empresaris investigats, al no poder-se acreditar una connexió entre les donacions que feien al partit i les adjudicacions d’obra pública que aconseguien. La petició de tornar a citar Villar Mir ha sigut rebutjada pel magistrat, igual que la d’imputar en aquesta peça l’expresident balear Jaume Matas. 

Notícies relacionades

L’expropietari de Constructora Hispánica es va negar a declarar en aquesta causa, però en el judici de la primera època de Gürtel es va situar entre els acusats penedits i va admetre que part dels diners que entregava eren per a «organismes centrals», cosa que casa bé amb els ministeris citats per Correa. Ni aquest empresari ni Vázquez han declarat mai en la peça oberta al transcendir els papers de Bárcenas.

En el procediment, que fins a aquesta decisió únicament estava pendent de judici, només seguien imputats els extresorers del partit Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, el seu exgerent Cristóbal Páez i els dos propietaris i una empleada de l’empresa Unifica, que va cobrar en negre part de la reforma que va fer a la seu central del PP, al carrer Génova de Madrid.