Els votants del PSOE prefereixen Sánchez però creuen que guanyarà Díaz

L'exlíder suscita més simpaties fins i tot a Andalusia i la presidenta de la Junta només s'imposa a Galícia

La dirigent sevillana és la més ben vista pels votants del PP i Patxi López, pels de Ciutadans

undefined34181026 gra006  sevilla  07 06 2016   la presidenta de la junta de a170113134814

undefined34181026 gra006 sevilla 07 06 2016 la presidenta de la junta de a170113134814 / JULIO MUNOZ

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El vídeo que l’equip de Susana Díaz va fer córrer per les xarxes socials fa uns dies es titula Esperanza y fuerza. I en necessitarà, segons l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) encarregada per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. La presidenta de la Junta d’Andalusia, que s’espera que faci el pas endavant per presentar-se com a candidata a la secretaria general del PSOE en les pròximes setmanes, no és la preferida dels votants socialistes. Ni tampoc del conjunt dels ciutadans. El que rep més suports en els dos casos és Pedro Sánchez. Encara que Díaz pot agafar-se a una dada gens menyspreable: la majoria dels electors que van apostar pel PSOE el 26-J i també la majoria dels espanyols, sigui quina sigui la seva tendència política, consideren que serà la pròxima líder del partit. I això que l’enquesta es va realitzar entre els dies 19 i 22, just quan Sánchez (el dilluns 20) va presentar el seu projecte com a candidat.

    Si poguessin votar en les primàries, el 36,2% dels ciutadans escollirien Sánchez; el 27,4%, l’exlehendakari Patxi López, i el 22,5%, Díaz. La diferència entre l’exsecretari general i la dirigent sevillana és encara més gran entre els votants socialistes: el 49,5% enfront del 16%. López torna a quedar-se al mig amb el 26,7% dels recolzaments. I en aquest sector el polític més ben valorat és Sánchez, amb un 6,4, després l’exlehendakari (6) i Díaz queda en últim lloc i suspèn (4,9).  

    La política té molt predicament entre els votants del PP (el 49,8% l’elegiria a ella), i López, entre els de Ciutadans. Els simpatitzants taronges apostarien primer per López i, en segon lloc, per Díaz.

L'IMAGINARI COL·LECTIU

Però a pesar de totes aquestes dades, Díaz disposa d’una dada clau a favor seu. Quan els entrevistats que van recolzar els socialistes al juny van haver de respondre la pregunta de «si els candidats acabessin sent aquests (tres), ¿qui creu que guanyaria les primàries del PSOE?», una contundent majoria (42,2%) va respondre Susana Díaz. El 27,7% va dir Pedro Sánchez, i el 16%, Patxi López.

    La política andalusa és a ulls de tots la candidata de l’aparell, i la seva opinió ha sigut determinant en l’elecció dels últims dirigents del partit, com ha assumit l’imaginari col·lectiu en què s’ha imposat com a guanyadora. Díaz compta amb el suport de barons com Guillermo Fernández Vara (Extremadura), Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) i Ximo Puig (País Valencià), que poden ser molt convincents a les seves federacions. A més, està recolzada per pesos que, malgrat les seves trajectòries, se segueixen considerant pesants en el PSOE com Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero.

PREFERÈNCIES A CATALUNYA

L’enquesta assenyala que Sánchez s’imposa a gairebé totes les autonomies, inclosa Andalusia, el territori de la presidenta de la Junta (el 28,3% enfront del 27,8%). Díaz tan sols el guanya a Galícia (el 31,8% contra el 27,3%).  

Notícies relacionades

    La sevillana té un problema a Euskadi i Catalunya, on l’exsecretari general aconsegueix un suport del 52,9% dels enquestats i ella només el 12,4%. I això que Sánchez va perdre davant Eduardo Madina en les primàries del 2014. Entre els catalans encara deu pesar el que es va sentir en l’última campanya, quan Díaz va dir que els vots andalusos no havien de servir per «pagar els privilegis d’Ada Colau» i va carregar contra la hisenda catalana. A més, si Sánchez és l’abanderat del rebuig a Mariano Rajoy amb el seu «no és no», a Díaz se la recorda molt implicada en la sortida del secretari general, la formació de la gestora i l’abstenció del PSOE en la investidura del president. Aquest últim episodi es va viure de manera especial des de Catalunya, ja que els set diputats del PSC van votar en contra del candidat del PP.

LA CONVOCATÒRIA DE LES PRIMÀRIES

Díaz sembla tenir-ho tot a punt per presentar-se a les primàries les pròximes setmanes. Dimarts és el Dia d’Andalusia, una jornada que volia celebrar com a presidenta de la Junta. El seu entorn explica que, quan la gestora del PSOE convoqui formalment la votació interna, Díaz celebrarà un comitè director del partit andalús en què anunciarà la seva candidatura. 

La prioritat, parlar amb Podem

La majoria dels votants que van confiar en el PSOE el 26-J creuen que el partit s’hauria d’esforçar al màxim a dialogar amb Podem. No només això, voldrien que aquesta  fos la prioritat per davant de garantir l’estabilitat del Govern del PP. El 51,9% aposta perquè els socialistes s’asseguin amb els morats a explorar una alternativa d’esquerres, enfront del 28,2% que prefereix que contribueixin a la governabilitat. S’expressen, doncs, en la mateixa línia que Pedro Sánchez quan, al presentar el seu projecte per tornar a pilotar el partit, va allargar la mà a Podem per desallotjar els populars de la Moncloa.     També la majoria del total de la població enquestada es decanta pel diàleg amb el partit de Pablo Iglesias (el 46,3%, enfront del 39,9% que prefereix l’altra opció). Pel que fa als votants d’altres forces, el 89,9% dels d’Units Podem demanen al PSOE que s’acosti als morats. El mateix passa amb els d’Esquerra Republicana (82,8%) i el PDECat (68,8%). Pel que fa als votants de Ciutadans, soci del PP, un 75,8% insta el PSOE a facilitar l’estabilitat del Govern de Mariano Rajoy.     Per comunitats, Euskadi (67,3%) i Catalunya (64,7%) són les que més prioritzen una aliança d’esquerres per fer fora el PP.