BARÒMETRE D'ESPANYA DEL GESOP

La desafecció política creix després de la reelecció de Rajoy

La confiança en els partits torna a caure tot i haver-se superat el bloqueig institucional

Ciutadans, amb només un 18% d'adhesions, és la formació que genera menys rebuig

zentauroepp36050375 gra415  madrid  26 10 2016   vista general del hemiciclo dur161205125608

zentauroepp36050375 gra415 madrid 26 10 2016 vista general del hemiciclo dur161205125608 / JAVIER LIZON

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que aquest nou Baròmetre d’Espanya del GESOP detecti pocs sismes en la instantània parlamentària no significa que els ciutadans hagin abandonat la desafecció política. Si la reelecció de Mariano Rajoy després de 10 mesos d’interinitat havia de servir, segons les seves pròpies paraules, per aportar «estabilitat i certesa», la situació política del país segueix sent valorada de forma negativa per la gran majoria dels contribuents.

    El 74,5% dels entrevistats mantenen una opinió desfavorable, majoria que ha crescut gairebé dos punts des de fa un any (llavors Espanya encara tenia un Govern en funcions) i que s’estén a tots els electorats i a tots els segments de població. I amb les tensions del procés sobiranista com a catalitzador, Catalunya és la comunitat que consigna un pessimisme més elevat (84,3%).

    En comparació amb el baròmetre de març de l’any passat (entre les eleccions del 20-D i les del 26-J), la confiança en els quatre grans partits estatals segueix sota mínims. Per fer-se’n una idea, la formació que genera menys rebuig, Ciutadans (C’s), només és de fiar per al 18% de l’electorat. En canvi, la meitat dels sondejats recelen d’ella.

Més adhesions a les urbs 

La confiança en Albert Rivera creix a mesura que augmenta el nivell d’estudis dels enquestats i la dimensió del municipi on resideixen. Una quarta part dels votants del PP també es mostren benèvols amb el seu soci parlamentari, igual que un 15,5% d’electors del PSOE, força que al seu dia va segellar un fracassat acord de governabilitat amb els taronges.

    Però la complicitat entre el PP i C’s no és recíproca. A penes un 7% dels votants de Rivera asseguren fiar-se de Rajoy. En realitat, dos terços dels ciutadans confien poc o gens en el partit governant, encara que el PP és la força que genera més adhesions entre els seus propis votants.

    Les esquerres, enfangades en lluites intestines, tampoc estan per tirar coets. Sis de cada 10 ciutadans confessen la seva hostilitat al PSOE i Podem. Els socialistes són la formació que genera menys confiança tant entre el conjunt dels entrevistats com entre el seu propi electorat: només un de cada 10 espanyols es fien del partit comandat per una gestora. Un terç dels seus propis votants també arrufen el nas.

Notícies relacionades

    Pel que fa a Podem, la confiança dels sondejats en Pablo Iglesias (15,8%) està al nivell del que consigna Rajoy (14,6%). La meitat dels votants d’Units Podem es fien de la coalició, una confiança que augmenta a mesura que disminueix l’edat dels entrevistats. Dos de cada tres electors del PSOE, hipotètic aliat potencial, desconfien dels podemistes.

    Potser per allò del procés, Catalunya és la comunitat on menys suports reben PP, PSOE i C’s. Podem, partidari d’una Espanya plurinacional i del referèndum català, registra més hostilitat a Andalusia i les dues Castelles.