Pujol jr. va fer servir la xarxa de contactes del seu pare per enriquir-se

El primogènit va utilitzar "totes les metodologies per al blanqueig de capitals"

El clan va demanar a Andbank que destruís la documentació dels seus comptes

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i els intents del ‘clan Pujol’ de desvincular els seus negocis dels llargs anys de mandat de l'expresident, la unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la policia (UDEF) conclou que les seves lucratives activitats monetàries són fruit de la corrupció. En un informe enviat al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata els investigadors posen negre sobre blanc que els tripijocs de Jordi Pujol Ferrusola se sustenten “en l'extensa xarxa de contactes teixida” pel seu pare mentre estava al capdavant de la Generalitat.

Encara més, la policia destaca que el primogènit va continuar amb l'exercici d'“activitats entroncades amb la corrupció” fins i tot quan el llavors president es va retirar i CiU va cedir el poder al tripartit, si bé aprecien que el flux de diner negre manejat pel clan va disminuir a partir del 2002. L'informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, revela a més que la investigació ha sigut “tremendament fructífera” precisament perquè el fill gran ha fet servir “pràcticament totes les metodologies conegudes fins ara” per blanquejar fons.

Els investigadors tenen proves que Pujol Ferrusola ha tingut comptes o empreses a gairebé tots els paradisos fiscals existents al planeta. L'informe cita les Bahames, Liechtenstein, l'illa de Guernsey, Jordània, Madeira, les Illes Verges Britàniques, Panamà, Suïssa i l'Uruguai.

ELS COMPTES A ANDORRA

El cas d'Andorra és paradigmàtic. En el sumari consten proves que anotacions en comptes pertanyents a Pujol Ferrusola procedien de suborns d'empresaris relacionats amb el sector públic català. Així mateix, la policia narra en un informe batejat com a 'Operació Suro' el repartiment que el primogènit feia d'aquests fons als seus germans i a la seva mare. 

En la causa hi ha a més que la família va demanar el 2010 a Andbank que "destruís" la documentació dels seus comptes, però l'autoritat s'hi va negar. Posteriorment, Pujol Ferrusola va demanar al president de l'entitat andorrana que si hi havia una demanda dels tribunals, no entregués la informació a la justícia. 

LES SOCIETATS INSTRUMENTALS

Mentrestant, De la Mata conclou en les resolucions enviades a alguns dels territoris 'off-shore' a la recerca de més informació que les diligències han confirmat indiciàriament que Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironés han sigut titulars de diverses “societats instrumentals en què l'única utilització ha sigut per canalitzar capitals de presumpte origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i l'estranger”.

Notícies relacionades

Tot i que des que va començar la investigació sobre el clan, el magistrat informa que Pujol júnior ha realitzat un ampli “procés de descapitalització”. “Faltant clarament a la veritat en les seves declaracions […], va realitzar una operació de blanqueig per alçar béns de l'abast de la justícia”, sosté, i detalla la compra d'una 'shell company' a Panamà, a la qual va traspassar tots els seus fons a Andorra, per després transferir tots els diners (2.435.000 euros) a Mèxic.

L'acusat va justificar l'operació mitjançant la devolució d'un préstec, "i va aportar uns documents que, no obstant, estaven desfasats temporalment respecte als termes del suposat préstec, i faltava per contemplar on es van invertir els sis milions que li va prestar el mexicà Bernardo Dominguez Moreno", afirma el jutge. Per últim, el primogènit "va derivar" part del seu patrimoni a la seva exdona.