El fiscal arxiva l'últim informe de l'11-M sense entregar-lo al jutge

El document no aporta cap novetat sobre l'atemptat que ja va ser jutjat

Ho ha anunciat l'exnúmero dos de la Policia en una entrevista

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha procedit a arxivar, sense necessitat de remetre'l al jutjat, l'informe elaborat per la ja extinta Brigada d'Anàlisi i Revisió de Casos de la Policia sobre la bomba que no va explotar en els atemptats de l'11-M i que, confosa amb pertinences de les víctimes, va acabar a la comissaria de Puente de Vallecas, a prop de la qual va ser desactivada i gràcies a la qual es va arribar al locutori de Jamal Zugam, un dels condemnats. 

El ministeri públic considera que el document, anunciat pel que va ser número dos de la Policia Eugenio Pino en una entrevista, no "conté cap dada, indici o element incriminatori nou i/o diferent dels ja incorporats al seu dia al procediment judicial, que en justifiqui una reobertura als efectes d'iniciar noves línies d'investigació o aclarir noves responsabilitats en la planificació i execució dels atemptats".

El document va ser buscat per ordre de l'actual ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, després de saber-se per boca de Pino que existia, juntament amb un altre sobre la xivatada del bar Faisán, també jutjat, i un altre sobre l'assassinat de Marta del Castillo. L'actual director adjunt operatiu, Florentino Villabona, va ordenar la recerca dels informes, dels quals només s'ha trobat, de moment, el de l'11-M, i va dissoldre la Brigada d'Anàlisi i Revisió de Casos, els efectius de la qual es van destinar a la recerca de persones desaparegudes.

El de l'11-M es va enviar a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que aquest dilluns ha informat que després de la seva lectura ha conclòs que "no és útil ni pertinent la pràctica de noves diligències" i que per això procedeix a arxivar-lo, sense remetre'l al jutjat que va instruir els pitjors atemptats comesos a Espanya.

Notícies relacionades

La resolució d'arxivament serà notificada i entregada, juntament amb el document, a totes les associacions de víctimes que van estar personades en el procediment judicial en què es va investigar els atemptats perpetrats a Madrid l'11 de març del 2004. 

Eugenio Pino va declarar la setmana passada, com a testimoni, a l'Audiència Nacional en relació amb un altre episodi policial qüestionable: el 'pendrive' del 'cas Pujol' amb què s'hauria fet un informe policial posat en quarantena pel jutge instructor, José de la Mata, al dubtar de l'origen de la informació que contenia.