LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

L'Audiència de Palma sentencia aquest divendres el 'cas Nóos'

El tribunal notificarà a les 12.00 si condemna o absol Urdangarin i la infanta Cristina

El fiscal Horrach valora sol·licitar l’ingrés immediat a la presó per a Urdangarin i Torres. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 'cas Nóos', l'escàndol que va posar al disparador la Monarquia, quedarà tancat aquest divendres al migdia amb la sentència de l'Audiència de Palma. Onze anys després de la denúncia que va desencadenar les investigacions, la infanta CristinaIñaki Urdangarin i els altres 15 acusats sabran a partir de les 12.00 hores si són condemnats o absolts per la seva suposada implicació en aquesta trama de corrupció.

Una mica més d'un any després que comencés l'històric judici, es coneixerà el desenllaç (no definitiu perquè es pot presentar recurs) d'un procés en què es va jutjar la presumpta xarxa ordida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres, que van percebre uns sis milions d'euros de diverses administracions, així com el suposat pla posterior per defraudar Hisenda.

Les condemnes que demanen les sis acusacions van des dels 107 anys que sumen les que reclama la Fiscalia Anticorrupció als 192 del pseudosindicat Manos Limpias. La petició de condemna més alta és la d'aquest sindicat per a Urdangarin: 26 anys i sis mesos de presó.

MÚLTIPLES DELICTES

L'exduc de Palma s'enfronta a una petició de 19 anys i sis mesos de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció per presumptes delictes de tràfic d'influènciesmalversacióprevaricaciófrauestafafalsedat, dos delictes contra Hisenda i blanqueig. A la infanta Cristina només l'acusa Manos Limpias, que demana per a ella una condemna de vuit anys de presó per col·laboració en dos delictes fiscals, mentre que el fiscal només la considerava responsable a títol lucratiu per un import de 587.413 euros.

Per a Diego Torres, presumpte autor de delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig, la fiscalia va demanar 16 anys i mig de condemna i Manos Limpias, 22 anys i mig.

L'expresident de les Balears i exministre de Medi Ambient Jaume Matas, acusat de delictes de malversació (en concurs amb prevaricació i falsedat) i frau presumptament comesos per contractar amb Nóos al marge de la legalitat, afronta peticions de condemna de cinc anys per part de la Fiscalia i l'Advocacia de les Balears, i d'11 per part de Manos Limpias.

ELS TEJEIRO I 'PEPOTE'

Notícies relacionades

La resta d'acusats són Ana María Tejeiro, dona de Torres; el seu germà Marco Antonio Tejeiro, comptable de l'Institut Nóos; l'assessor fiscal Salvador Trinxet; l'exdirector general d'Esports de les Balears José Luis 'Pepote' Ballester; l'exdirector de la fundació Illesport Gonzalo Bernal; l'exdirector de l'Institut Balear de Turisme Juan Carlos Alía, i l'exsecretari d'aquesta mateixa institució Miguel Ángel Bonet.

També han sigut jutjats l'exvicealcalde de València Alfonso Grau; l'exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana Luis Lobón; l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València José Manuel Aguilar; el també exdirector d'aquesta societat pública Jorge Vela; l'exresponsable jurídica de l'entitat Elisa Maldonado, i l'exconsellera delegada de la candidatura olímpica Madrid 2016 Mercedes Coghen.