L'excap d'Afers Interns nega ni tan sols haver vist el 'pen drive' del 'cas Pujol'

Assegura que no va investigar mai els Pujol, però sí Método 3 perquè hi havia policies implicats

Qualifica de "mentida rotunda" la declaració de qui va ser número dos del cos

 

  / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Qui havia sigut responsable d'Afers Interns, el comissari Marcelino Martín-Blas, no ha tingut problemes aquest divendres per qualificar de "mentida rotunda" la versió oferta ahir pel seu superior, el que era el número dos de la Policia Eugenio Pino. El testimoni va declarar davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que ni tan sols havia vist el 'pen drive' del 'cas Pujol' amb què es va fer l'informe policial de l'abril del 2016, posat en quarantena pel magistrat al dubtar de la procedència de la informació que conté.

En una declaració qualificada de molt sòlida per fonts presents, a diferència de l'oferta ahir per Pino, Martín-Blas no només va negar que li hagués donat a Eugenio Pino el 'pen drive' amb dades sobre la família Pujol, sinó que va dir que mai l'havia vist. I una vegada negat el punt més important de la seva compareixença va anar encadenant un desmentiment rere l'altre i, a més, va anar aportant dades per recolzar les seves paraules, fet que va ser valorat molt positivament per les parts en contraposició amb el testimoni que ahir va oferir qui havia sigut el seu superior.

A més de la seva explicació de com s'inclou en els registres interns policials qualsevol aportació d'informació que es fa a un superior -pràctica que hauria utilitzat amb Pino si li hagués donat el 'pen drive'-, Martín-Blas va donar una justificació a per què l'exnúmero dos l'havia implicat en el cas de les males pràctiques policials.

Segons l'exresponsable d'Afers Interns, ell, en la seva condició de responsable de la comissió judicial que investiga el 'cas del Petit Nicolas', va sol·licitar la imputació de Pino i del comissari José Manuel Villarejo, ja jubilat, per la gravació que li van fer al seu despatx mentre parlava amb dos agents del CNI en relació amb Francisco Nicolás Gómez Iglesias. I aquesta imputació en la causa que va permetre conèixer la guerra entre comissaris i l'operació Catalunya no li ha sigut perdonada. 

NO VA INTERVENIR MAI EN EL 'CAS PUJOL'

Martín-Blas també va ser contundent davant el jutge De la Mata a negar haver participat alguna vegada en la investigació del 'cas Pujol'. Va explicar la seva participació en la investigació relativa a l'agència de detectius Método 3 per la gravació que van realitzar al restaurant barceloní de La Camarga durant un dinar que van mantenir l'expresidenta del PP català Alicia Sánchez-Camacho i Victoria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola. Va sostenir que es va circumscriure al que tenia relació amb dos policies que apareixien implicats en els fets.

A més, va participar en el registre que es va fer a la seu madrilenya de l'agència, però va assegurar que els documents intervinguts no van ser mai examinats per ells, sinó que es van precintar i es van enviar a Barcelona per a la seva inclusió en la causa judicial llavors oberta.

I va situar en aquell moment quan dos exempleats de l'agència van començar a col·laborar amb ells, però mai a canvi d'un salari. Segons Martín-Blas, se'ls va pagar el bitllet d'AVE a Madrid i se'ls va convidar a dinar en un àpat en què no es van sobrepassar els 20 euros.

Notícies relacionades

NOMÉS VA TENIR NOTÍCIA DEL 'PEN DRIVE' DESPRÉS DE LA SEVA PÈRDUA 

Segons l'exresponsable d'Afers Interns, en un moment determinat, el juliol del 2016, una tercera persona li truca per assistir a una reunió amb el comissari Pino, que acabava d'abandonar la Direcció Adjunta Operativa, relacionada amb el 'pen drive'. Va sostenir que només hi va anar perquè li trucava una altra persona, ja que Pino ja no era el seu superior. En aquella reunió li van preguntar si sabia res d'un llapis de memòria extraviat. El testimoni va declarar davant el jutge que va ser la primera que va tenir notícia de l'existència del 'pen drive'.