El PSOE i el PSC es reconcilien i aproven el seu nou vincle

Una comissió de coordinació entre els dos partits vetllarà per la política d'aliances a Catalunya

Els socialistes catalans podran votar en les primàries del maig amb la inscripció prèvia en un cens específic

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Més de quatre mesos després que s'acostessin més que mai a la ruptura, arran de la dimissió de Pedro SánchezPedro Sánchez i la traumàtica abstenció davant Mariano Rajoy Mariano Rajoyper evitar unes noves eleccions, el PSOE i el PSC han establert aquest divendres les bases de la seva nova relació. Queda enrere el perill de separació entre els dos partits. El vincle que acaben de pactar les dues organitzacions “germanes”, que es representen entre si dins i fora de Catalunya, no difereix gaire del que hi havia fins ara, excepte per dues importants novetats.

La primera al·ludeix a la participació dels socialistes catalans en les primàries per elegir el secretari general del PSOE, que se celebraran al maig i enfrontaran Sánchez, Patxi López i, si no hi ha una sorpresa majúscula, Susana Díaz. En les eleccions internes anteriors, el juliol del 2014, els militants del PSC, que és un partit autònom, van votar a través del seu propi cens, al qual en principi no té accés el PSOE. Aquesta vegada no serà així. Per prendre part en el procés del maig, s'hauran d'inscriure en un cens destinat específicament a les primàries.

La direcció dels socialistes catalans, encapçalada per Miquel Iceta, ha acceptat aquesta mesura, mentre que un dels candidats a convertir-se en el nou secretari general del PSOE, Sánchez, l'ha criticat amb duresa per tractar-se, segons ell, d'un sistema similar al del vot “sol·licitat”, pel qual les bases catalanes haurien de demanar permís per participar en les primàries.

“Els militants del PSC que compleixin els mateixos requisits exigits als del PSOE conformaran un cens específic per a tot el procés congressual. Els responsables d'organització del PSOE i el PSC determinaran el procediment perquè els afiliats del PSC traslladin la seva voluntat d'incorporar-se a aquest cens”, assenyala el comunicat, pactat entre les dues organitzacions durant la reunió, avançada per EL PERIÓDICO, que les comissions negociadores de les dues formacions han celebrat aquest divendres.

Notícies relacionades

El text no es caracteritza per la concreció, i després de la reunió, que ha durat diverses hores a la seu del PSOE, al carrer de Ferraz de Madrid, fonts dels dos partits han evitat anar molt més enllà del que queda expressat aquí. “Nosaltres intervindrem en tot el procés en les mateixes condicions que els militants del PSOE, encara que ara s'ha d'establir com s'estableix tècnicament el procediment de participació”, ha assenyalat a aquest diari l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, un dels membres de la comissió del PSC, juntament amb el secretari d'Organització, Salvador Illa, i la diputada Meritxell Batet. Per part del PSOE, els negociadors han sigut el portaveu de la gestora, Mario Jiménez; l'eurodiputada Elena Valenciano i l'exsenador Paco Fuentes.

EL NOU ORGANISME

La segona gran novetat de l'acord al·ludeix al paper que jugarà el PSOE en la política d'aliances del PSC. Des de la direcció del primer partit s'ha recordat durant els últims mesos que els socialistes catalans tenen veu i vot al comitè federal, que decideix els acords a tot Espanya, però que la situació no es dona a la inversa. Per superar aquesta asimetria, i sobretot arran de la possibilitat que els socialistes catalans estableixin pactes amb forces independentistes, cosa que suscita molts recels en el PSOE, s'ha decidit crear una comissió de coordinació política, que estarà formada per quatre membres de cada partit. En rigor, aquest òrgan va néixer el 2013, però no es va arribar mai a constituir. Ara serà l'encarregat de vetllar per les aliances a Catalunya, tant preelectorals com postelectorals. 

Temes:

PSOE PSC PSC