Aquestes són les condemnes per als acusats del 'cas Nóos'

4
Es llegeix en minuts

Aquest divendres s'ha donat a conèixer l'esperada sentència del 'cas Nóos' contra els 17 acusats en el judici, un any i un mes més tard que comencés a l'Audiència de Palma la vista oral. A continuació, una relació de les condemnes:

CRISTINA DE BORBÓ

La infanta ha sigut condemnada a pagar de manera conjunta amb el seu marit 265.088,42 euros en qualitat de responsable civil a títol lucratiu. Ha sigut absolta de l'acusació de cooperadora necessària per dos delictes fiscals, de manera que s'ha salvat de la pena de vuit anys presó que demanava l'acusació particular, exercida per Manos Limpias.

IÑAKI URDANGARIN

El marit de la infanta ha sigut condemnat a 6 anys i tres mesos de presó pels delictes de prevaricació, falsedat en document públic, malversació de cabals públics, frau a l'Administració, tràfic d'influències i dos delictes contra la Hisenda pública. A més, ha sigut inhabilitat per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local a les Balears durant 7 anys i un mes.

DIEGO TORRES

L'empresari haurà de complir una pena de 8 anys i 6 mesos de presó pels delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig. Manos Limpias demanava 22 anys i mig.

JAUME MATAS

L'expresident balear suma una nova sentència després dels 9 mesos a què va ser sentenciat per tràfic d'influències. En aquest cas ha sigut condemnat a 3 anys i 8 mesos de presó, i a 7 anys d'inhabilitació especial pels delictes de malversació, prevaricació, falsedat i frau.

ANA MARÍA TEJEIRO

La dona de Diego Torres también ha sigut absolta pels delictes de blanqueig, delicte contra la Hisenda pública, prevaricació, frau, falsedat documental, estafa i malversació de cabals públics. I, igual que la infanta Cristina, haurà de pagar 344.934,31 euros en concepte de responsabilitat civil.

MARCO ANTONIO TEJEIRO

Germà de l'acusada anterior, el que va ser comptable de l'Institut Nóos ha sigut absolt. La fiscalia va demanar en un principi 11 anys, però li va rebaixar la pena a dos anys al retirar-li l'acusació per blanqueig de capitals.

SALVADOR TRINXET

L'assessor fiscal és un altre dels declarats innocents pel tribunal de Palma. La investigació considerava que Trinxet va ajudar a planejar la xarxa d'evasió fiscal internacional amb què Urdangarin i Torres van eludir la seva acció als ulls d'Hisenda.

JOSÉ LUIS 'PEPOTE' BALLESTER

El tribunal ha condemnat l'exdirector general d'Esports al Govern de Jaume Matas a 15 mesos i dos dies de presó a substituir per una multa pels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i frau a l'Administració. També ha sigut condemnat a 4 anys i 6 mesos d'inhabilitació.

GONZALO BERNAL

Una condemna similar ha rebut el que va ser gerent de la fundació Illesport: 15 mesos i dos dies de presó (que se substitueixen per una multa) i 4 anys i 6 mesos d'inhabilitació, per prevaricació, falsedat, malversació de cabals públics i frau a l'Administració.

MIGUEL ÁNGEL BONET

L'exassessor legal de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) ha sigut sentenciat a 1 any de presó a substituir per una multa pels delictes de falsedat documental i prevaricació, així com a 6 mesos d'inhabilitació especial.

LUIS LOBÓN

L'exsecretari autonòmic de Turisme i Projectes Estratègics de la Generalitat Valenciana ha sigut declarat innocent de tots els delictes que se li imputaven. Les acusacions van sol·licitar per a ell una pena de vuit anys de presó.

JORGE VELA

L'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) de València també ha sigut absolt de tots els delictes. La fiscalia va sol·licitar per a Vela 11 anys de presó, i Manos Limpias va demanar 6 anys.

JOSÉ MANUEL AGUILAR

El tribunal també ha declarat innocent de tots els càrrecs el successor de Vela a la Ciutat de les Arts. Igual que en el cas del seu antecessor, el ministeri públic havia sol·licitat per a ell 11 anys i Manos Limpias, 6.

ELISA MALDONADO

L'exdirectora de gestió de CACSA també se sotmetia a una elevada pena de presó (8 anys) per la seva suposada col·laboració amb l'entramat Nóos, però el tribunal ha decidit igualment absoldre-la de totes les acusacions que penjaven sobre ella.

MERCEDES COGHEN

Exconsellera delegada de la Fundació Madrid 16, dependent de l'Ajuntament de Madrid, ha sigut absolta. La fiscalia demanava per a ella una condemna de 6 anys de presó pels treballs encarregats a l'entitat d'Urdangarin i Torres.

ALFONSO GRAU

Notícies relacionades

El que va ser mà dreta de Rita Barberá a l'Ajuntament de València també ha sigut declarat innocent. En el seu cas la petició de presó era més elevada, ja que es reclamava per a ell 11 anys de presó.

JUAN CARLOS ALÍA

L'exdirector de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) ha sigut declarat culpable d'un delicte de falsedat documental en concurs amb un delicte de prevaricació, pels quals ha sigut condemnat a 1 any de presó a substituir per una multa i a 6 mesos d'inhabilitació.