El PSOE i el PSC es preparen per segellar aquest divendres la seva reconciliació

Les comissions dels dos partits analitzaran a Ferraz com aprovar les aliances electorals a Catalunya

La participació dels socialistes catalans en les primàries del maig està garantida

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE i el PSC es preparen per tancar el capítol més espinós de les seves relacions, arran de la caiguda de Pedro SánchezPedro Sánchez i la posterior abstenció davant Mariano Rajoy per evitar noves eleccionsMariano Rajoy, que va amenaçar amb trencar els vincles entre els dos partits. Garantida des de fa setmanes la participació dels socialistes catalans en les primàries del maig per elegir el nou secretari general (els militants de Catalunya s'hi hauran d'inscriure prèviament per participar en les eleccions internes), el serrell que falta per tancar és el de la política d'aliances del PSC i el paper que el PSOE hi juga, punt que les comissions negociadores esperen resoldre a la reunió que celebraran aquest divendres, segons fonts de les dues parts.

El PSOE vol tenir alguna cosa a dir en els pactes a què pugui arribar el PSC a Catalunya. Des de la direcció del primer partit es recorda que els socialistes catalans tenen veu al comitè federal, que decideix les aliances a tot Espanya, però que a la inversa no passa. Per aconseguir una relació menys “asimètrica”, la proposta del PSOE, que el PSC es mostra disposat a estudiar, consisteix en un comitè de coordinació permanent on les dues forces analitzaran i aprovaran els acords amb organitzacions que, segons fonts de Ferraz, “excedeixin el marc constitucional”. És a dir, amb l'independentisme.  

La política d'aliances municipals del PSC després de les eleccions del maig del 2015 s'ha caracteritzat per la seva amplitud. A la capital catalana, han pactat amb Barcelona en Comú. A Girona, amb CDC. A Lleida, amb Ciutadans. I a Tarragona, amb el PP i Unió.    

LES DIVERGÈNCIES

Notícies relacionades

Aquest comitè de coordinació, amb una composició que no està decidida, hauria de donar el vistiplau a les aliances, tant preelectorals com postelectorals, dels socialistes catalans amb formacions secessionistes. Si hi ha divergències i no s'aconsegueixen resoldre al comitè de coordinació (si el PSOE no aprova determinat pacte i tot i així el PSC segueix endavant) tot el marc de relacions entre els dos partits germans, que es representen entre si dins i fora de Catalunya, quedaria “trencat”.

Però el PSOE no es vol posar en aquesta tessitura. Després de la defensa gairebé uniforme del PSC al dimitit Sánchez i la desobediència dels seus set diputats al mandat d'abstenir-se davant el PP (aprovat durant un comitè federal en què els socialistes catalans van participar i van votar), Ferraz va arribar a plantejar-se una solució dràstica. L'expulsió del PSC dels òrgans del PSOE: executiva, comitè federal i congrés. Ara aquest risc ha quedat enrere.