El Parlament i el Govern reforcen el control sobre els 'lobbies'

La Cambra catalana crea un registre de grups d'interès i obliga els diputats a fer pública la seva agenda de reunions

mesa

mesa

1
Es llegeix en minuts

El Parlament ha posat en marxa aquest dimarts un registre de grups d'interès que obligarà els 'lobbies' a inscriure-s'hi si volen tenir contactes amb els diputats de la Cambra catalana per influir en les lleis i altres tramitacions parlamentàries. Al mateix temps, el Govern ha aprovat un decret llei per transformar el registre de 'lobbies' existent a la Generalitat i obrir-ne un de nou que serà vàlid per a totes les institucions, ajuntaments i altres organismes públics que estan obligats per la llei de transparència a tenir-ne un. Aquest mecanisme té en l'actualitat 1.400 organitzacions inscrites.

A més, segons ha anunciat en roda de premsa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la Cambra facilitarà l'agenda pública dels diputats, on, entre altres qüestions, s'hauran de reflectir les reunions que mantinguin amb aquests grups d'interès abans que tinguin lloc, ja siguin dins o fora de l'edifici del parc de la Ciutadella. Els 'lobbies' que estan obligats a registrar-se estan dividits en cinc àmbits: consultories i despatxos professionals; empreses, associacions comercials, sindicats i col·legis professionals; oenagés i fundacions; grups de reflexió i, finalment, un cinquè que engloba la resta d'agents que no es puguin identificar en els quatre primers grups.

RÈGIM SANCIONADOR

Notícies relacionades

Aquest acord del Parlament contempla un règim sancionador que va des dels 300 euros de multa fins als 12.000 en el cas dels incompliments més greus.

Poques hores després de posar-se en marxa aquest registre ja hi havia set entitats inscrites: la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la patronal Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, l'Associació pel refugi de Casa Nostra Casa Vostra, l'Associació Catalana d'Exdirectius, Directius i Empresaris (Acede), el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona i la consultoria Públic Affairs Experts i l'empresa Kreab Iberia.