Correa, Crespo i 'el Bigotes' entren a la presó pel seu paper en la branca valenciana de 'Gürtel'

Els caps de la trama corrupta van ser condemnats la setmana passada a 13 i 12 anys de presó

Tots tres havien arribat al tribunal amb maletes, perquè sabien el que els esperava.  / periodico

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’, la cúpula de la trama Gürtel, han ingressat a la presó valenciana de Picassent aquest dimarts a un quart de quatre de la tarda. Aquest serà el seu destí almenys durant un parell de dies, perquè s'espera que després siguin traslladats a presons de Madrid.

Els tres condemnats han arribat junts en un furgó de la Guàrdia Civil procedents del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, on la Sala Civil i Penal ha admès la petició de la Fiscalia Anticorrupció que ingressessin de manera immediata en un centre penitenciari per complir condemna per haver manipulat concursos per obtenir el contracte de l'estand de la Comunitat Valenciana a Fitur entre el 2005 i el 2009.

El jutge ha apreciat risc de fuga per la gravetat de les penes -13 anys per a Correa i Crespo i 12 per a Pérez- i perquè els condemnats tenen altres judicis en curs. No ha servit de res que al·leguessin no tenir recursos econòmics per a una fuga o estar col·laborant amb la justícia. Durant el matí, dos d'ells ja han rebut al tribunal diverses bosses d'esport amb roba en previsió que ja no poguessin abandonar lliures el tribunal.

Notícies relacionades

Més sort han tingut els seus tres empleats, Isabel Jordán, Cándido Herrero i Mónica Maragiños, per a qui s'ha decretat llibertat sense fiança, encara que hauran de comparèixer regularment davant el tribunal, se'ls ha retirat el passaport i no podran sortir d'Espanya. Per a Jordán, la fiscalia també ha demanat presó, ja que el ministeri públic ha demanat per a tots els condemnats més de cinc anys de presó i per a ella sis. Aquesta vara de mesurar farà que aquest dimecres es reclami l'empresonament immediat de l'exconsellera de Turisme valenciana Milagrosa Martínez, condemnada a nou anys, i del que va ser el seu cap de gabinet, Rafael Betoret, condemnat a set.

ENTRE LA "INJUSTÍCIA" I LA "DIGNITAT"

Miguel Duran, l'advocat de Crespo, ha assegurat que l'empresonament del seu client és una mesura “absolutament injusta” que estava presa per endavant. “Hem assistit a una teatralització”, ha apuntat abans d'assegurar que té la “convicció” que el tribunal no ha sigut “imparcial”. Duran ha dit que, almenys en el seu cas, té com a objecte “dificultar al màxim” el dret de defensa per a les altres peces de la causa i, encara que ha explicat que apel·larà contra la decisió, ha confessat que centrarà els esforços en el recurs davant el Suprem. Per la seva part, Juan Carlos Navarro, advocat de Correa, ha assenyalat que els tres condemnats han acceptat la decisió “amb dignitat”. “Saben que han de complir. Han actuat amb un gest de col·laboració", ha afirmat.