El Congrés debatrà crear la comissió d'investigació de la banca que demana Podem

El PSOE recolza la iniciativa dels morats però lluita per la bandera i registra la seva pròpia sol·licitud

La Junta de Portaveus aprova que s'inclogui en el ple de la pròxima setmana

jrico34822830 madrid 26 07 2016 politica   el lider de i u alberto garzon 170125100144

jrico34822830 madrid 26 07 2016 politica el lider de i u alberto garzon 170125100144

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Units Podem s’apunta el mèrit. La Junta de Portaveus va aprovar ahir que el ple del Congrés de la setmana que ve debati la proposta dels morats per crear una comissió d’investigació sobre el rescat bancari. Segons van anticipar la resta de formacions polítiques, hi ha consens suficient perquè tiri endavant i que el Parlament pugui posar la lupa sobre les condicions pactades pel Govern i la banca. 

    

El grup parlamentari que lidera Pablo Iglesias va presentar l’11 de gener passat aquesta proposta, que és pràcticament un calc de la que ja va registrar el 2012 el seu soci electoral, IU. La intenció és dirimir les responsabilitats polítiques que es puguin derivar del rescat de les entitats financeres i la sortida a la borsa de Bankia.

    

El portaveu d’Units Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va destacar ahir que la seva sol·licitud de la comissió d’investigació sobre el rescat financer que el ple de la Cambra baixa debatrà la setmana que ve no se centra en una caixa o en una altra, sinó en tot el sector bancari. En aquest sentit, Errejón va destacar que la seva iniciativa és «clarament més àmplia» que les presentades per Ciutadans o el PSOE, ja que «no se centra només en algunes caixes», sinó en la crisi del sector «en general» i en la posterior gestió política que se’n va fer.

    

El paper del PSOE  va resultar determinant. Perquè la iniciativa sortís aprovada a la Junta de Portaveus es necessitaven els vots dels socialistes. Així, van entregar la bandera de la fiscalització del rescat bancari a Units Podem. Haurien quedat alineats amb el PP si hi haguessin votar en contra. 

    

Davant d’aquesta disjuntiva, el PSOE va anunciar que hi votaria a favor, però, al mateix temps, va registrar just abans de la reunió de la junta la seva pròpia petició perquè es creés aquesta comissió. D’aquesta manera mirava de fer seu també un impuls que, aquesta vegada, pertany als morats.

Notícies relacionades

  

 El 2012 el PSOE ja va sol·licitar sense èxit una investigació parlamentària sobre el rescat europeu. També en la passada legislatura, i amb la mateixa sort, el PSOE va defensar crear una comissió específica sobre Bankia.