PARTÍCIPS A TÍTOL LUCRATIU

Ana Mato nega haver rebut regals de la trama 'Gürtel' i es desvincula del seu exmarit

La fiscalia considera que l'exministra de Sanitat es va beneficiar d'alguns regals que Correa va fer al que va ser el seu marit, Jesús Sepúlveda

El PP també està citat avui per haver-se lucrat amb els regals de la trama als exalcaldes de Pozuelo i Majadahonda

L’exministra de Sanitat, Ana Mato, respon davant el jutge. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

L'exministra de Sanitat Ana Mato ha assegurat aquest dilluns que ella va pagar tots els viatges familiars que va contractar i que era "responsabilitat" del que llavors era el seu marit, Jesús Sepúlveda, pagar el que ell contractava: viatges i decoració d'aniversaris i de la comunió de la seva filla. "Si algú l'hi va regalar, va ser a ell, no a mi", ha assegurat davant les preguntes de les acusacions.

Mato ha sigut la primera partícip a títol lucratiu dels delictes jutjats en el 'cas Gürtel' que ha comparegut davant el tribunal, després que la cités "expressament" en la seva qualitat de responsable civil. De fet, les seves respostes evasives sobre els aniversaris de la seva filla li han valgut una advertència per part de la fiscal Anticorrupció Concepción Sabadell, recolzada pel president del tribunal, Ángel Hurtado, per comminar-la a contestar.

L'exdirigent del PP, que s'havia estalviat fins ara el 'passeig' davant la premsa al renunciar al seu dret a assistir al judici, ja que els responsables civils es poden evitar aquest mal trago, ha anat a la seu de l'Audiència Nacional, a San Fernando de Henares, amb més d'una hora d'antelació. La fiscalia, que li reclama 28.467,53 euros, li ha preguntat pels cotxes del seu exmarit, les festes d'aniversari i la comunió de la seva filla.

Mato ha seguit una línia de defensa consistent a dir que tenia acordat un repartiment de despeses, perquè el matrimoni disposava d'ingressos "independents" i que el seu exmarit havia de pagar el que li corresponia; si no hagués sigut així, seria únicament "responsabilitat" d'ell. Així, els cotxes que el cap de la trama, Francisco Correa, diu haver-li regalat a l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón només eren responsabilitat d'ell. "El cotxe li correspon pagar-lo a qui se'l compra", ha respost a la pregunta concreta amb un mig somriure.

ANIVERSARI

Segons l'exministra, la decoració de les festes d'aniversari de la seva filla petita, "que compleix anys cada any", corresponia al seu exmarit, que era el que havia de pagar-los, i si no ho va fer, va ser responsabilitat seva. 

"Soc independent econòmicament. Tinc la meva pròpia nòmina des dels 20 i pocs anys. Ens repartíem les despeses. Els col·legis els pagava íntegrament jo. Els viatges els pagava íntegrament ell. Sempre he pagat absolutament totes les meves despeses i el meu vehicle a ell. El cotxe li correspon pagar-lo a qui se'l compra", ha assegurat.  

"Sempre he donat per fet que quan algú s'encarrega d'unes despeses li corresponen a ell. Si les hi regalen, les hi regalen a ell", ha assegurat. 

ALTRES PARTÍCIPS 

També compareixeran un representant del PP i Gema Matamoros, exregidora a Las Rozas i dona del que va ser alcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, un dels 37 acusats en aquest macrojudici i que s'enfronta a 50 anys de presó. Al partit, la fiscalia li reclama 245.492 euros pels beneficis que va obtenir de la Gürtel a través dels seus exalcaldes a Pozuelo i Majadahonda.

La Fiscalia considera que Mato es va beneficiar de determinats regals que Correa li va fer al seu llavors marit i que van consistir en viatges, festes i celebracions per a tota la família. En similar situació es troba la dona d'Ortega, a qui la Fiscalia ha demanat el pagament de 45.066 euros.

La seva condició d'esposes els permetrà, no obstant, acollir-se a l'article 416 de la llei d'enjudiciament criminal, que dispensa de declarar en contra del cònjuge, que en aquest cas és l'acusat lligat a la responsabilitat civil que se'ls reclama, per la qual cosa és probable que no declarin.

TRES DIES DE SUSPENSIÓ

Després de la compareixença dels responsables civils, el tribunal tenia previst començar dimarts amb els testimonis, però la condemna imposada en el 'cas Fitur', la branca valenciana de la Gürtel, als principals acusats en el judici que se segueix a l'Audiència Nacional -Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'el Bigotes'- ha motivat la suspensió de les sessions programades després de dilluns.

Tots tres han sigut citats dimarts pel tribunal valencià que els ha condemnat ara per a la celebració d'una compareixença en la qual es determinarà si davant la gravetat de les penes imposades, 13 anys a Correa i Crespo i 12 anys per a 'El Bigotes', han d'ingressar a la presó.

Notícies relacionades

Una vegada s'aclareixi la seva situació, el tribunal fixarà nova data per als testimonis. N'han sigut cridats al voltant de 300, entre ells cinc exministres -Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Javier Arenas-, i l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre.

.