"No és el David de la CUP"

El quart dia del judici pel 9-N ha congregat nous lletrats, voluntaris i dos guàrdies civils

parlamrigau

parlamrigau

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El peix ja estava tot venut en la quarta sessió del judici del 9-N, encara que aquesta no va ser la raó per la qual hi va haver canvi al banc dels advocats de l'acusació popular. María Ponte tenia un altre assenyalament fixat i va entrar en el seu lloc el penalista Antonio Alberca, que malgrat ser madrileny diu que entén bé el català i per això no va requerir l'intèrpret que la Conselleria de Justícia havia facilitat a la seva companya en els dies previs.

Alberca, representant en aquest cas de dos sindicats de policia i del pseudosindicat ultra Manos Limpias i lletrat de l'expresident balear Jaume Matas en un passat, ha fet més preguntes en un matí que Ponte en les tres anteriors. Una altra cosa és el nivell d'aquestes qüestions, algunes d'elles amb la corresponent reprimenda del president del tribunal, Jesús María Barrientos, per la seva improcedència o perquè ja s'haguessin respost. És el que té arribar 'a misses dites'.

Les intervencions d'Alberca han servit en tot cas per destensar una mica l'ambient a l'obtenir respostes del tipus "si arriba a ser una web falsa 'nos la habrían medito doblada'". L'hi ha dit un dels testimonis, Manel Gallart, quan l'advocat acusador li ha preguntat si sabia si la web del procés participatiu www.participa2014.cat era de la Generalitat o d'una "organització secreta".

"DE MAS I GAVARRÓ A SÁNCHEZ ULLED"

Un altre toc d'humor que ha permès als presents superar el visible cansament que acumulen l'ha aportat el fiscal Emilio Sánchez Ulled quan indagava en els cartells informatius que es van posar als col·legis el dia de la votació per indicar en quina taula s'havia de dipositar la papereta. "¿Hi havia cognoms exactes, de Mas i Gavarró a Sánchez Ulled, per exemple?", li ha preguntat a una testimoni. Ni les defenses ni els acusats han pogut reprimir un somriure.

Més moments de distensió almenys per al públic assistent els han protagonitzat l'exdiputada d'ERC Gemma Calvet i el president del tribunal. La primera, que hi anat en qualitat de voluntària a petició de la defensa de Joana Ortega, ha anat responent obedientment les preguntes de totes les parts encara que en cada contestació anava introduint missatges de calat polític per denunciar que se celebri aquest judici... fins que Barrientos l'ha frenat amb un: "Ja n'hi ha prou, senyora".

VESTIT I CORBATA

Notícies relacionades

Hi havia entre els assistents dos joves que pensaven que aquests estira-i-arronsa encara serien més durs amb el següent testimoni. Resulta que havia de declarar David Fernández i... sorpresa!. "No és el David de la CUP", s'han queixat. El David que havia de parlar no era l'exdiputat anticapitalista que es va abraçar a Mas la nit del 9-N; era un home amb vestit fosc i corbata rosa que havia sigut voluntari durant el procés participatiu al col·legi Pere Vila de Barcelona i que, com altres testimonis, ha recordat l'ambient festiu i emotiu amb què es va viure aquella jornada, de com per exemple un senyor de 100 anys tenia problemes per introduir la papereta en l'urna de cartró però una gran alegria per poder fer-ho.

Després ha tornat a posar-se seriosa la cosa: havien de declarar els dos guàrdies civils que van fer un informe pericial sobre el sistema informàtic utilitzat el 9-N i el fiscal ha demanat que, "per raons de seguretat", no s'emetés la imatge de les seves cares. Ningú hi ha posat objecció i els dos agents (vestits de paisà) han passat gairebé a impartir un curset sobre arxius ZIP i CSV, bases de dades, fitxers... al qual Mas, Rigau i Ortega semblaven atendre amb interès, encara que a vegades se'ls perdia la mirada cap a l'horitzó que els espera quan acabi aquest divendres el judici. A Rigau, de moment, els diputats independentistes l'han rebut amb aplaudiments quan aquest dijous a la tarda ha tornat al seu escó per seguir el ple.