Gairebé 40.000 persones s'han inscrit per acompanyar Mas, Ortega i Rigau al judici pel 9-N

Més de 150 autocars sortiran des de diferents punts de Catalunya en la mobilització de dilluns

 

  / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

Gairebé 40.000 persones s'han inscrit per acompanyar el dilluns 6 de febrer l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau al judici pel 9-N i uns 157 autocars sortiran de diversos punts de Catalunya per transportar-les a Barcelona.

Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han facilitat avui aquestes dades, encara que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha dit que hi haurà moltes més persones que no s'han apuntat però que dilluns sortiran al carrer per acompanyar Mas.

ESTAT "DEMOFÒBIC"

Cuixart ha fet una crida a participar en l'acte de dilluns, ha dit que aquest judici ofereix l'oportunitat de tornar a reivindicar el 9-N i ha insistit que Europa mirarà cap a Catalunya i veurà que un Estat "demofòbic" jutja un president elegit democràticament.

Ha assegurat que Europa ha de prendre partit en aquest contenciós entre Catalunya i Espanya, un Estat que ha qualificat de "caduc, incapaç de resoldre amb diàleg els problemes que té", i ha fet una crida al diàleg.

"Que ningú dubti que estem avançant de manera ferma i segura", ha dit, i ha afegit que davant cada "atac" de l'Estat espanyol, el poble de Catalunya "es fa més fort".

Per Cuixart, dilluns que ve es jutja la "dignitat de tot un poble" i ha destacat que a Catalunya hi ha un "gran consens" en referència al dret a decidir i a l'autodeterminació.

"MOLT TRANSVERSAL"

Enric Blanes, de l'ANC, ha destacat que aquest dilluns esperen una mobilització "molt gran i molt transversal" i que ja hi ha gairebé 40.000 persones de tot Catalunya inscrites per acompanyar l'expresident Artur Mas.

Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, ha assenyalat que el judici que comença dilluns és un dels fets "més greus al nostre país des del franquisme", ja que "per primera vegada es jutja un president democràticament elegit".

També ha destacat la importància del món local en aquest acte, ja que entre 400 i 500 càrrecs electes ja han anunciat que acompanyaran Mas dilluns.

TEATRES I PLACES

Miquel Buch, de l'ACM, ha assenyalat que s'ha de traslladar al Govern espanyol que aquesta mena d'actes "uneixen" més els catalans.

Notícies relacionades

Ha afegit que una democràcia necessita votar, i per això els catalans tornaran a votar i que si tanquen les escoles, obriran teatres, si tanquen els teatres, s'habilitaran centres cívics o pavellons, i que, si també els precinten, es votarà a les places.

En l'acte d'avui, també hi han sigut presents diferents polítics catalans, com Marta Rovira (ERC), Marta Pascal (PDeCAT), David Fernàndez i Anna Gabriel (CUP), el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens, i els secretaris generals de la UGT i CCOO de Catalunya, Camil Ros i Joan Carles Gallego.