TENSIONS A LES FILES MORADES

Carolina Bescansa dimiteix com a membre de la direcció de Podem

La diputada anuncia que no formarà part de cap de les llistes per al pròxim congrés

zentauroepp37036666 madrid 25 01 2017 politica  carolina bescansa tras la reunio170201201842

zentauroepp37036666 madrid 25 01 2017 politica carolina bescansa tras la reunio170201201842 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El rum-rum corria com la pólvora i ella mateixa ho va confirmar poc abans que les famílies de Podem registressin les llistes amb què s’enfrontaran en la seva assemblea estatal. Carolina Bescansa, cofundadora del partit morat, dimiteix dels seus càrrecs orgànics i conservarà només la seva acta de diputada. La seva marxa arriba arran del distanciament de Pablo Iglesias iniciat en les últimes setmanes i després de retreure al líder la seva decisió de convocar un referèndum el desembre passat.

Bescansa se’n va amb el seu principal suport, el responsable d’Economia, Nacho Álvarez, i ho explica en una carta enviada als simpatitzants en què renuncia a formar part de cap de les llistes que aquesta nit quedaran registrades per participar en el conclave, Vistalegre 2. En realitat, l’única candidatura en què s’hauria pogut integrar és la d’Iglesias, ja que estava enquadrada en aquest corrent i fins i tot va arribar a participar en l’elaboració del document polític amb què concorre el secretari general.

La seva dimissió deixa Iglesias sense una figura simbòlica per a Podem, que ja no el recolzarà en la disputada campanya que avui mateix començarà per competir contra Íñigo Errejón, que planteja un altre rumb per a Podem. Com a cofundadora, a Bescansa li correspondria haver ocupat un lloc privilegiat, però Iglesias es blinda amb una jugada mestra: se situa com a número u a la seva llista al Consell Ciutadà Estatal (CCE), tot i que és l’únic candidat a secretari general (té la butaca garantida).

Situar-se també al capdavant d’aquesta llista reforça la idea de plebiscit. A més, dona el número dos a Irene Montero, la seva cap de gabinet. Com que les candidatures són cremallera –home i dona alternatius–, Bescansa hauria quedat clarament desplaçada, encara que a la seva carta de comiat ella no cita aquest argument i atribueix la seva dimissió a l’absència de «voluntat i acord».

Notícies relacionades

Per compensar la seva pèrdua, Iglesias fitxa l’economista Vicenç Navarro, com a número tres, i compta també amb l’ex-Jemad Julio Rodríguez. Errejón s’envolta de la portaveu a l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre; la responsable d’Igualtat, Clara Serra, i el d’Internacional, Pablo Bustinduy. El destituït secretari d’organització, Sergio Pascual, va anunciar ahir que renuncia a estar en la candidatura.

La configuració de les llistes es va acabar després d’una jornada especialment dura en què Iglesias i Errejón van estar molta estona parlant a l’hemicicle del Congrés, amb gest seriós i plenament conscients que no hi havia res que poguessin fer per arribar  a un acord.