Mas situa el referèndum "al voltant de l'estiu"

L'expresident de la Generalitat considera que el seu judici "no té base legal" i recorrerà a "les últimes instàncies europees"

jrico35773860 barcelona 03 10 2016 politica  comparecencia de artur mas ir170131102229

jrico35773860 barcelona 03 10 2016 politica comparecencia de artur mas ir170131102229

2
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

L'expresident de la GeneralitatArtur Mas, ha obert aquest dimarts la possibilitat que el referèndum se celebri "al voltant de l'estiu" en cas que s'avanci, descartant el mes d'agost. "Es farà com a màxim al setembre, o fins i tot pot ser abans, al voltant de l'estiu. No serà ara al febrer ni al març. Pot ser al setembre o abans, i com que a l'agost no pot ser, vostès mateixos", ha destacat en una entrevista a Onda Cero.

Després de lamentar l'actitud del Govern davant les demandes catalanes i la negativa al diàleg sobre el procés, ha defensat que la Constitució no prohibeix la celebració d'un referèndum però sí la independència: "El referèndum és perfectament legal si es vol, el que no és legal és la independència".

“LA CUP NO VA COMPLIR LA SEVA PARAULA”

Mas ha carregat contra la CUP i ha lamentat que la formació anticapitalista no complís el pacte que van acordar a canvi de desbancar-lo com a president. “Jo em vaig apartar, però la CUP no va complir la seva paraula: no van recolzar els pressupostos de l'any passat”, cosa que segons ell era un acord “solemne”. “Vam acordar que no votarien amb els partits en contra del dret a decidir i ho van fer. Ara no és així i me n'alegro”, ha comentat Mas, que ha sigut contundent a l'afirmar que Junts pel Sí “no depèn de la CUP per capritx” sinó perquè “els votants de Catalunya així ho van decidir legítimament en el plebiscit”.

ELS TRIBUNALS I EL PROCÉS DECIDIRAN LA SEVA CANDIDATURA

Preguntat per la possibilitat de presentar-se com a líder del PDECat, Mas ha insistit en el seu argument que “autodescartat Puigdemont els altres no tenim per què descartar-nos”, encara que és conscient que tot dependrà de com avanci el procés i de la sentència del seu judici, previst per al pròxim 6 de febrer. “Si en el moment [de presentar la candidatura] encara estem sotmesos al règim jurídic espanyol no em podria presentar. Però si estem sota ordenament jurídic català, és a dir, sota la Constitució d'un Estat català que es regeixi per les lleis del Parlament, llavors lògicament tindria llibertat per presentar-me a qualsevol tipus d'elecció”, ha suggerit.

Sobre la seva cita als tribunals, Mas ha sigut contundent: “El judici contra mi no té base legal sinó política. Se'ns persegueix per les nostres idees”. Segons l'expresident, es tracta d'una iniciativa judicial “instada per la Fiscalia General de l'Estat en connivència amb el Govern del PP” i, per això, ha assegurat que “arribaran fins a les últimes instàncies europees per demostrar que no hi havia cap delicte, ni la intenció de cometre'l”.

Notícies relacionades

Mas no ha escatimat les crítiques als fiscals, que considera que “podien haver evitat el judici” però que “ningú va moure un dit per parar-lo”. Per aquest motiu, afegeix que es tracta d'“un judici polític” ja que “l'Estat estava contra les cordes pel gran èxit internacional de la nostra consulta”.

"LA GENERALITAT CONEIX LES DADES FISCALS"

En relació amb les asseveracions de Santi Vidal de la setmana passada, Mas ha argumentat que li té “estima” a l'ara exsenador “perquè més enllà de les paraules i el ‘postureig’ se la va jugar personalment i això ho fan pocs”. No obstant, ha considerat que s'ha equivocat i que “els errors es paguen”. “Ha parlat més del compte i no ha explicat la realitat”, ha afirmat Mas, que també ha negat totes les acusacions de Vidal al Govern excepte el fet que l'executiu català no tingui les dades fiscals dels ciutadans: “Les coneix, però una altra cosa és amb quina finalitat les utilitza”, ha afirmat l'expresident.