Junqueras i Salvadó donaran explicacions al Parlament sobre el 'cas Vidal'

La CUP i JxSí veten que comparegui Puigdemont i l'oposició es planteja demanar una comissió d'investigació o un ple extraordinari

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, hauran de donar explicacions al Parlament sobre les declaracions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal en què afirmava que el Govern català està recollint dades fiscals dels catalans de manera "il·legal", entre altres missatges. En un principi l'Executiu de Junts pel Sí només estava disposat que donés explicacions Salvadó i remetia l'oposició a preguntar a Junqueras aprofitant la seva presència en una comissió sobre altres qüestions. No obstant, el fet que la CUP s'hagi unit a l'oposició per reclamar la compareixença del líder d'Esquerra ha forçat la coalició sobiranista a acceptar l'interrogatori al líder republicà. Serà el dia 15.

Pressionat pels anticapitalistes en aquest flanc, Junts pel Sí ha aconseguit d'altra banda que els cupaires vetessin amb ells la compareixença del president Carles Puigdemont, sol·licitada per Ciutadans amb el suport del PSCCatalunya Sí que es Pot i el PPC. La diputada anticapitalista Eulàlia Reguant fins i tot ha ironitzat amb el nombre d'intervinents que havien sol·licitat la resta de grups --Carles Mundó (Justícia), Raül Romeva (Afers Exteriors), Jordi Jané (Interior), Neus Munté (Presidència)...-- i ha inclòs en la llista "Blancaneu, Polzet, els tres porquets, la mona Chita i Peter Pan". Tot molt a l'estil de 'Qualsevol nit pot sortir el Sol', de Sisa.

EL PSC DECIDEIX

Notícies relacionades

Bromes a part, la CUP també ha avisat Junqueras que es plantaran amb la seva presència si els convencen les seves explicacions, però estan disposats a demanar altres compareixences si no ofereix la informació pertinent. A més, altres grups tampoc sembla que es conformin amb només dos membres del Govern.

Ciutadans estudia la possibilitat de reclamar una comissió d'investigació sobre el 'cas Vidal', però per convocar-la és necessari el suport de tres grups parlamentaris --incloent-hi el seu-- o d'una tercera part dels diputats. Per aconseguir-ho parlarà amb el PPC --que prefereix la fórmula de celebrar un ple extraordinari-- i amb el PSC, i tot indica que els socialistes tindran l'última paraula: no descarten recolzar aquestes mesures però abans esgotaran la via de demanar en comissió ordinària les compareixences sobre un assumpte al qual també s'ha referit Mariano Rajoy. El president de l'Executiu central ha negat que hi hagi una manera legal perquè la Generalitat tingui les dades fiscals dels catalans com deixa entreveure el Govern i ha confiat que fos sincer al desmentir-ho.